Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Készíts átiratot egy Kodály által gyűjtött népdalból!

Készíts átiratot egy Kodály által gyűjtött népdalból!

A legmodernebb elektronikus effektekkel megspékelt, az egyik legnépszerűbb magyar könnyűzenei banda egyéni stílusát is viselő, mégis a népdalok hagyományos zenei értékeit is tartalmazó dal született a Magashegyi Underground feldolgozásában, melyre a Kodály nyomában országos online zenei játék szervezői kérték fel a zenekart.

- hirdetés -

Az akció a játék második fordulójára hívja fel a figyelmet, amelyben egy Kodály által gyűjtött népdalra írhatnak új szöveget vagy új dallamot a játékosok. A fordulóra október 24-től lehet nevezni, de a vállalkozó kedvűek már korábban is hozzákezdhettek a feldolgozások, átiratok elkészítéséhez, hiszen a műveket a megíráson túl elő is kell adni, majd a videóra rögzítést követően beküldeni a vetélkedő zsűrije számára.

- hirdetés -

VIDEÓPREMIER!Ahogy tegnap már ígértük: Zöld erdőben, zöld mezőben…a Magashegyi Underground által pedig ilyen lett:Hallgassátok – táncoljátok, inspirálódjatok ezzel II. fordulónkra! És ami a legfontosabb: készítsétek el ti is saját feldolgozásotokat! Részletek: kodaly.kjmk.hu#KDLY2017 #másodikforduló

Közzétette: Kodály nyomában – 2017. október 20.

A fiatalok körében is igen népszerű Magashegyi Underground zenekart kérték fel a szervezők, hogy a Kodály nyomában határokon is túlnyúló, online zenei játék második fordulójának feladatát „megoldva” készítsenek ők is feldolgozást egy Kodály által gyűjtött népdalra, bátorítva ezzel a jelentkezőket az alkotásra. A zenekar a Zöld erdő című népdalra írt egy dallamvariációt, felhasználva a dal egy kevéssé ismert, csángó szövegváltozatát.

Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk: a magyar népzene és népdal trendi, van helye a XXI. században is, a Kodály nyomában pedig remek és egyedülálló alkalom, hogy most, egy játék kereten belül, hozzányúlhasson bárki Kodály műveihez vagy az általa gyűjtött népdalokhoz, hogy kiderüljön, miként lehet ma újabb értelmet, újabb dallamokat adva kifejezni velük a mai életérzést

– mondta a Magashegyi Underground frontembere, Bocskor Bíborka. A második fordulóban 100, Kodály által gyűjtött népdalból választhatnak egyet a játékosok, amelyre vagy új szöveget, vagy új dallamot/zenét kell írniuk. A feldolgozást nemcsak megírni kell, hanem előadni és rögzíteni is, majd feltölteni a Youtube-ra, a linket pedig az esemény honlapjára, a kodaly.kjmk.hu oldalra.

A link feltöltésével és a rövid regisztrációval valósul meg a nevezés, melyre 2017. október 24. – november 14. között van lehetőség.

A játék főként a gyerekek és a fiatalok érdeklődését szeretné felkelteni, az egyéni nevezés mellett csoportosan is lehet indulni: az 5 fős csoportok tagjai között maximum 2 fő 18 év feletti csapat tag is lehet, így nem csupán iskolák, művészeti csoportok, de családok is részt vehetnek. A szervezők mellett a zenekar is arra biztatja a játszani vágyókat, hogy válasszanak a fordulók felhívásaiból egy testhez álló feladatot, és bátran nevezzenek be, hisz mindenki tehetséges valamiben. Az első forduló inkább a rejtvényfejtőknek és a kutatóknak kedvez, míg másik két fordulóban kreatív feladatok várnak a játékosokra. A harmadik fordulóra azoknak a nevezését várják, akihez inkább a képzőművészet vagy tánc áll közelebb, akik viszont a zeneszerzésben próbálgatják szárnyaikat, vagy szövegírói vénával rendelkeznek, azok máris munkához láthatnak.

Kodályra emlékeznek Ljubljanában

Az első forduló már javában zajlik, és az eredeti tervek szerint hamarosan zárult volna, a nagy érdeklődésre való tekintettel azonban a szervezők a forduló határidejét 2017. november 28-ig meghosszabbították.

A játék feladatainak részletes leírásáról, a nevezés menetéről és egyéb tudnivalókról a ide kattintva weboldalon lehet tájékozódni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.