Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Miles, a meghitt és meghökkentő

Miles, a meghitt és meghökkentő

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kevés muzsikus volt és van, aki annyi újítást, annyi új hangot hozott a jazz világába, mint Miles Davis, aki erős és rendkívül ambiciózus zenész volt. A legteljesebb technikai tudás birtokában volt, mégsem lett virtuóz akkor, amikor éppen az volt a divatos zenélési stílus. 

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

Kobo

Nook

DiBook

Talán éppen az lehetett sikerének titka, hogy zenéje egyszerű, finom vonalú, szordínós és meghitt. Felismerte és átvette Louis Armstrong nagy találmányát, nevezetesen azt, hogy a szóló első pillanataiban egy drámai fordulattal fel kell kelteni a figyelmet, meg kell hökkenteni a hallgatót.

Ahogyan nagy pályatársai, Ellington és Mingus, Davis is nagyon jól tudta kezelni zenekarainak tagjait. Például a negyvenes években, amikor Charlie Parker zenekarának tagja volt, azt nyilatkozta: „…egyszerűen teret adtam Birdnek, hogy játsszon”. Később, a saját zenekaraiban is mindig adott lehetőséget zenésztársainak arra, hogy kitöltsék a teret, azaz mindig hagyta, hogy muzsikusai a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

Miles Davis Quintet: Freedom Jazz Dance

Davis számára az igazán nagy kiugrást az 1955-ös Newport Jazzfesztivál hozta meg. Eredetileg nem is szerepelt a fesztivál programjában, az utolsó pillanatban mégis lehetőséget kapott a rendezőktől arra, hogy fellépjen egy all-star jam sessionnel. Szordínós trombitáján eljátszotta Monk ’Round About Midnight című kompozícióját, és az előadás – Thelonious Monk kivételével – mindenkinek nagyon tetszett. Davis számára különös élményt jelentett az, hogy játszhatott a fesztiválon. Mint későbbi visszaemlékezésében mondta: „Amikor felálltam a színpadra, mindenki engem nézett. Akkor, ott én voltam a király.” A newporti siker meggyőzte arról, hogy jó úton jár, és a továbbiakban az a hangzás jellemezte a játékát, ami sikeresnek bizonyult a fesztiválon.

Ezt az eseményt követően komoly szerződést kötött vele a Columbia lemeztársaság, amely akkoriban a legnagyobbnak számított a zene világában. Karakteres játékát sokan próbálták és próbálják ma is követni. Munkássága hosszú távra meghatározta a jazz fejlődésének irányát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X