Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál A francia zongoraiskola nagyágyúja érkezik a Cziffra Fesztiválra

A francia zongoraiskola nagyágyúja érkezik a Cziffra Fesztiválra

A francia zongoraművész, Pierre Laurent Aimard, aki korunk zenei életének egyik legjelentősebb alakja, február 22-én ad koncertet a Cziffra Fesztivál keretében.

- hirdetés -

Aimard világszerte a legnagyobb koncerttermekben, vezető zenekarokkal lép fel olyan karmesterekkel együtt, mint Esa-Pekka Salonen, Eötvös Péter, vagy Sir Simon Rattle. Ligeti Györggyel régi művészbarátság és szakmai együttműködés fűzte össze. 2017-ben megkapta az egyik legnagyobb nemzetközi zenei elismerést, a Nemzetközi Ernst von Siemens Zenei Díjat, amely életműdíj 250 ezer Euro díjazással jár és olyan művészeknek ítélték már oda, mint Alfred Brendel, vagy Daniel Barenboim.

A Grammy-díjas, világhírű művész nemcsak érzékeny billentéséről, de szokatlan műsorválasztásairól is ismert, a Cziffra Fesztiválra is különleges programmal érkezik.

- hirdetés -

2009-2016 között a Benjamin Britten által alapított Aldeburgh Festival művészeti vezetője volt, ahol több jelentős és rendhagyó koncertre és sorozatra került sor vezetése során. Jelenleg három éven át a londoni Southbank Centre rezidens művésze, és mint ilyen idén többek között az egész hétvégés Kurtág program kurátora is. Felvételei a legnagyobb díjakat és elismeréseket kapták: első Deutsche Gramophone-nál megjelent albuma, a Bach: A fúga művészete megkapta mind a Diapasond’Or mind pedig a Choc du Monde de la Musique dijat és sokáig vezette az ITunes klasszikus zenei letöltési listáját is. Messiaen szóló zongoradarabjainak felvételével ECHO Klassik díjat kapott, 2005-ben pedig Grammy-díjjal ismerték el Ives: Concord Sonata and Songs felvételéért.

„Törlesztenem kell, amit Cziffra Györgytől kaptam”

Aimard nemcsak érzékeny billentéséről, de szokatlan műsorválasztásairól is ismert. Ezúttal sem tett kivételt, a Cziffra Fesztiválon Beethoven monumentális Hammerklavier szonátája mellé három orosz szerzőtől – Profokjevtől, Obuhovtól és Szkrjabintól – választott olyan műveket, amelyek koncertteremben igazi ritkaságnak számítanak, garantálva a közönségben a felfedezés élményét.

Váltsa meg jegyét a koncertre  ide kattinvta!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.