Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ismerős újdonság

Ismerős újdonság

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Gramofon novemberi hanglemez-toplistájának harmadik helyére a kamarazenei repertoár méltatlanul mellőzött opusait felelevenítő Ensemble Raro és Diana Krall már jól bevált eszközökkel tökéletesre csiszolt standard-lemeze került.

- hirdetés -

A 2004-ben alapított Ensemble Raro négy lelkes ifjú muzsikusának (Diana Ketler – zongora, Alexander Sitkovetsky – hegedű, Razvan Popovici – brácsa, Bernhard Naoki Hedenborg –gordonka) célkitűzései között szerepelt, hogy a kamarazene bensőséges pillanataiból elsősorban olyan műveket játsszanak, melyek eddig nem kerültek be a hangversenyprogramok fő sodrába. 2011-ben új tagok csatlakoztak az együtteshez (Daniel Rowland – hegedű, Thorsten Johanns – klarinét és Olivier Darbellay – kürt), ennek köszönhetően pedig

jelentősen bővült a megszólaltatható művek palettája.

Így már semmi akadálya nem volt annak, hogy két olyan Dohnányi-művet is rögzítsenek – az esz-moll zongorásötöst (op. 26) és a C-dúr szextettet (op. 37) –, melyek ugyan kiemelkedő helyet foglalnak el a zeneszerző életművében, mégsem váltak alkotójuk gyakran előadott darabjaivá. Az esz-moll kvintett még manapság is szerényen meghúzódik az előkelő op. 1-es sorszámot viselő c-moll zongoraötös árnyékában, pedig maga Dohnányi is úgy nyilatkozott, hogy a népszerű első kvintettel szemben sokkal többre becsüli a másodikat, az esz-mollt. Tény, hogy nehezebben adja meg magát az utóbbi, vallomásos hangvételével, széles érzelmi amplitúdóival, balladaszerű szaggatottságával és különleges tételformáival. Az Ensemble Raro tagjai remekül ráéreztek a mű egyediségére és mintaszerű tolmácsolásban tárják fel annak rejtett szépségeit. A korongon szereplő másik Dohnányi-műben hat különböző hangszer olvad össze egy egészen sajátos hangzássá úgy, hogy a muzsikusok ugyanakkor pazar szólókkal mutathatják meg virtuozitásukat. Virtuóz a komponista is, aki a zenében nem ismer lehetetlent: a jazzt idéző, 2/4-es zárótételbe beleszővi kedves táncát, a ¾-ben lüktető keringőt.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben.

Aki ismeri Ivan Lins Love Dance-ét, rögtön tudja, hogy az új Krall-lemez címe innen vett idézet. Ám várakozásainkkal ellentétben a számot nem találjuk a CD tizenegy felvétele között.

Másról, önidézésről van szó.

Krall ugyanis már 1996-ban lemezre vette Lins melódiáját, mégpedig egy Turn Up The Quiet című albumon – vendégművészként. Geoff Keezer pianista lemezéről van szó, melyen Krall három számban énekel, s élete egyik legjobb teljesítményét nyújtja. A régi-új címet érdemes úgy felfogni, mint a mostani Krall-CD hangulatának tömör összefoglalását. Az énekesnő lágyabb és melengetőbb szeretne lenni, mint valaha, és standard-feldolgozásait három kategória – szerelem, hold, álom – köré szervezte. Az intim visszafogottság, melynek jegyében a lemez 95 százaléka fogant, csupán a záró I’ll See You in My Dreams-ben változik egy kicsit tempósabbá, részben Stuart Duncan hegedűszólójának köszönhetően. Szó se róla, Krall és csapatai nemcsak egy upbeates szerzeményben tudnak swingelni.

A legtöbb számban az Anthony Wilson (gitár), John Clayton (bőgő) és Jeff Hamilton (dob) trió kísér, például a Sway című mexikói eredetű rumbában, melyet korábban Michael Bublé is énekelt. Ez a repertoár egyik legügyesebb kézzel kiválasztott darabja. Zeneileg kifogástalanok a Christian McBride-ot (bőgő) és Russell Malone-t (gitár) felvonultató felvételek is. Egy percig sem kétséges, hogy Krall sok munkát ölt új standard-lemezébe. 2009 óta nem készített hasonlót. Az arrangementok megformázása és tálalása hibátlan. A standard albumokon létfontosságú oszcillálás is megvan az ismerősség és az újdonság érzése között. A Tommy Li Puma-Diana Krall produkcióból azonban hiányzik a csodafegyver, amely egy CD-t felejthetetlené tesz.

Cím: Ensemble Raro: Being Earnest

Kiadó: Solo Musica – Mevex

Katalógusszám: SM 250

Cím: Diana Krall: Turn Up the Quiet

Kiadó: Verve – Universal

Katalógusszám: 5735217

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X