Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Kodály-misszió Rómában

Kodály-misszió Rómában

A Kodály-emlékév alkalmából az olasz fővárosban adtak koncertet a Kodály Filharmónia Debrecen együttesei.

- hirdetés -

2017. november 11. – Chiesa di Santa Maria in Vallicella

- hirdetés -

November 11-én, szombaton 20 órától Kodály három szakrális műve csendült fel Somogyi-Tóth Dániel karmester vezényletével a Néri Szent Fülöp ereklyéit őrző, 1599-ben konszakrált Santa Maria in Vallicella templomban, Rómában. A Kodály Filharmónia Debrecen, Magyarország Vatikáni Nagykövetsége, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös szervezésében létrejött koncert a Kodály-emlékév olaszországi rendezvénysorozatának kiemelkedő fontosságú eseménye volt.

Peter Paul Rubens oltárfestménye előtt, egy fantasztikus akusztikai adottságú templom monumentális falai között, elmondhatatlan élmény lehet játszani Kodály műveit. Debrecen komolyzenei együttesei számára ez most valóságos tapasztalattá válhatott. Az örök városban – ahol évezredek művészeti alkotásai élnek egymással szimbiózisban, s a történelem minden egyes kőben jelen van – léphettek fel, s koncertjükkel kicsit ők is részesei lehettek Róma jelen történetének, s különleges összművészeti atmoszférájának. A magyar zenészek és énekesek ajándékot vittek az itáliai fővárosba: a Bartók és Liszt zenéjét jól ismerő olasz közönség most – ott a főként zenepedagógiai munkájáról ismert – Kodály Zoltán zeneszerzői munkásságával találkozhatott. Olaszországban ezek a művek meglehetősen ritkán szerepelnek a hangverseny-repertoárban.

A Psalmus Hungaricus, illetve a Budavári Te Deum Brassói-Jőrös Andrea, Bódi Marianna, Tony Bardon, és Wagner Lajos szólóival a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével, a Jézus és a kufárok című acapella mű pedig a kórus önálló előadásában csendült fel.

Az eseményen részt vett Fekete Károly református püspök is, aki előadást tartott Rómában a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Véleménye szerin ma már nem a felekezeti megosztottság, hanem az ökumenikus együttélés határozza meg kapcsolatainkat, és ebben a kultúra és a zene is fontos közvetítő szerepet játszik.

A zenészekkel-énekesekkel utazott Porkoláb Gyöngyi, az EKF programiroda operatív igazgatója is. Elmondta, hogy 2019-ben egy olasz város, Matera lesz Európa Kulturális Fővárosa. A mostani látogatás így egy tavasszal megkezdett tárgyalássorozat következő állomása a debreceni pályázattal kapcsolatban: Olaszországban és Rómában is látnak olyan urbanisztikai és közösségteremtő projekteket, amelyek segítségre lehetnek abban, hogy a jelenleg íródó pályázatban mérlegeljenek bizonyos kérdéseket.

Az utazásról és hangversenyről a Dehir.hu készített összefoglalót, amely ide kattintva tekinthető meg. További fotók a Kodály Filharmónia Debrecen Facebook-oldalán találhatók.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.