Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Mindenki tehetséges valamiben!

Mindenki tehetséges valamiben!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Számomra mindig az volt a fontos, hogy hallhatóvá tegyem népem hangját.” – mondta Kodály Zoltán, aki egész munkásságát ennek a célnak rendelte alá. Kodály életművét felhasználva most mindannyian hallathatjuk hangunkat, és kibontakoztathatjuk alkotói énüket, hisz a Kodály nyomában három fordulós, határokon átívelő online zenei játék sokféle tehetség megmutatására ad alkalmat.

Tudjuk, hogy maga a Mester is az alkotó munkát támogatta, hisz az éneklés, a zenélés, de akár a tánc vagy a képzőművészet is akkor hat ránk a legmélyebben, ha nemcsak szemléljük, hanem aktív módon, létrehozóként is a részesei vagyunk. A szervezők ezért is biztatnak mindenkit, hogy akár egyénileg, akár 5 fős csapatban (barátokkal, osztálytársakkal, családdal) nevezzenek a játékra, és attól függően, hogy miben tehetségesek:

táncoljanak, rajzoljanak, fessenek, énekeljenek, írjanak új dallamot vagy szöveget, miközben egy remek élménnyel is gazdagodhatnak.

- hirdetés -

Az első forduló – mint egyfajta ráhangolódás a Kodály életműre – inkább azoknak kedvez, akik olvasni, kutatni és rejtvényt fejteni szeretnek. A kvíz kérdések, a zenei és képes fejtörők, illetve keresztrejtvények megfejtésére a meghosszabbított határidő miatt egészen a játék végéig, november 28-ig van lehetőség.

A feladatok megfejtéséhez pedig a Kecskeméti Katona József Könyvtár online Kodály Tudástára nyújt segítséget.

A továbbiakban kreatív feladatok várják a játékos kedvűeket. Az október 24-én indult második fordulóban a zeneszerzés iránt fogékonyak és a szövegírói vénával rendelkezők mutathatják meg, hogyan dolgoznának át egy Kodály által gyűjtött népdalt. A szervezők szeretnék, hogy minél több olyan átdolgozás szülessen, amelyekbena mai, modern zenei stílusok és műfajok jelennek meg. A feladatot a szervezők felkérésre a Magashegyi Underground zenekar is megoldotta.

Készíts átiratot egy Kodály által gyűjtött népdalból!

A harmadik fordulóra azoknak a nevezését várják, akikhez inkább a képzőművészet vagy a tánc áll közelebb. Aki rajzolna, festene, szobrot vagy fotót készítene, annak nincs más dolga, mint a honlapon található link alapján kiválasztani egy Kodály gyermekkari művet, és abban a formában feldolgozni a választott művet, amely számára a legkifejezőbb.

Kodály két, eredetileg is táncra komponált műve pedig azokat csábíthatja feldolgozásra, akik a mozdulatok kifejezőerejében hisznek inkább. Ők a Galántai táncok vagy a Marosszéki táncok egy rövid – maximum 3 perces – részletére készült koreográfia elkészítésével és bemutatásával nevezhetnek. Ezesetben is bátran el lehet szakadni a néptánctól, és akár jelenkorunk népszerű táncstílusaiból is lehet választani a koreográfia újragondolásához.

A második és harmadik fordulóban a produkció előadása és az előadott mű rögzítése is része a feladatnak. Az elkészült alkotásokat a youtube-ra való feltöltést követően a link elküldésével nevezhetik a versenyzők a honlapon keresztül.

Érdemes a játékban részt venni, mert az alkotás örömén túl a fordulók nyertesei izgalmas programokkal fűszerezett kecskeméti hétvégét nyerhetnek. A remek wellness-szállás nyújtotta élmények mellett testközelből láthatnak Gripeneket, bekukkanthatnak a Mercedes gyárba, és részt vehetnek az ünnepélyes díjátadón, ahol nemcsak hallhatják, de közelről is megcsodálhatják a futurisztikus Bogányi-zongorát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X