Papageno Radio
Blogok Kataliszt Muzsikáló ház a Lipótvárosban

Muzsikáló ház a Lipótvárosban

Budapest V., Hold utca 5. - Grinzweil-ház

A kétemeletes, műemléki védettséget élvező ház, ahol Liszt Ferenc is gyakran megfordult, Brein Ferenc tervei szerint épült 1854–56 között Grinzweil Norbert részére, gótizáló romantikus stílusban.

Grinzweil osztrák származású gazdag nagykereskedő fia volt. 1850-ben Rózsavölgyi Gyulával, Rózsavölgyi Márk fiával megalapította a Rózsavölgyi és Társa zeneműkereskedést. Házának külseje is mutatja zenéhez való kötődését: földszinti nyílásait zeneszerzők fejszobrai díszítik (ezek a II. világháborúban elpusztultak, de rekonstruálták őket). Maga az épület rendkívül jellegzetes képet mutat várszerű pártázatával és öntöttvas erkélyeivel.

A Hold utca 5. alatti ház

Grinzweil Norbert unokaöccse, Dunkl (vagy Dunkel) Norbert, aki később maga is hangversenyrendező lett, visszaemlékezéseiben így írt a házról és muzsikus vendégeiről:

(Grinzweil Norbert) otthonában kamarazeneestélyeket is rendezett, amelyeken a magyar zenevilág korifeusai: Bakody Lajos, Bartalus István, Bartay Ede, Mosonyi Mihály … vettek részt. Liszt Ferenc, aki szintén sokszor megjelent, a zenélés alatt legszívesebben whistezett, Rózsa Gyula, az Opera sokévi pénztárosa, aki abban az időben, 16 éves korában családi házunkban lakott, készítette elő az asztalt a kártyázáshoz.

Jeles művészestély volt például itt 1871 december 10-én, amikor Grinzweil vacsorát adott a Pesten vendégszereplő bécsi Door–trió tiszteletére: jelen volt Liszt, Reményi Ede, Mihalovich Ödön, Hans Richter és más muzsikusok.

Liszt-emléktábla a Hold utca 5. alatti házon

Ebben a házban élt a házigazda húga, Grinzweil Jozefa is, aki kiválóan énekelt és zongorázott. Mint patrícius család sarja nem lehetett hivatásos énekesnő, de többször fellépett jótékony célú koncerteken. Zenei kvalitásait jelzi, hogy Liszt Ferenc többször kísérte őt zongorán, például 1873 januárjában a Rózsavölgyi cég által a Hungária szállóban rendezett hangversenyen, ahol Robert Franz dalait adták elő.

Ugyanezen a koncerten Liszt, Mihalovich Ödön és Dunkl Nepomuk János Bach háromzongorás versenyművét játszották. A Liszt-növendék Dunkl volt Grinzweil Jozefa férje, s a fiatal pár kezdetben ebben a házban lakott. Az ő fiuk Dunkl Norbert, akinek visszaemlékezéseiből idéztem.

Mintegy tíz éve láttam először a házat, akkor meglehetősen szomorú állapotban volt. Jelenleg felújítva, szomszédjával egyesítve mint Hotel President működik. Homlokzatán Liszt Ferenc születésének bicentenáriumán emléktáblát helyezett el a szálloda akkori tulajdonosa és a kerületi önkormányzat. A portrédombormű Árkosi Nagy Judit alkotása.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!