Papageno Radio
Címlap Száraz november - 10. nap: Freud beájulna

Száraz november – 10. nap: Freud beájulna

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ha van az operairodalomnak olyan alkotása, amely csontig hatolóan elborzasztó és a végletekig zavarba ejtő, akkor az Richard Strauss 1905-ös botrányoperája, a nem kevésbé botrányos író, Oscar Wilde drámájából készült Salome.

HERÓDES

Salome, Salome, táncolj nekem,

könyörgök.

Szomorú vagyok ma este,

hát táncolj nekem.

Salome, táncolj nekem!

Ha táncolsz,

kérhetsz tőlem,

amit akarsz,

én teljesítem.

/Részlet a librettóból, Kosztolányi Dezső fordításában/

Sigmund Freud végig ott kukucskál Wilde és Strauss válla mögött, hiszen a bibliai történetet lazán követő cselekmény valójában sokkalta inkább a családon belüli erőszakra és az elfojtott szexualitásra fókuszál, mintsem a bibliai Keresztelő Szent János tanításaira. Heródes, az öregedő, ámde igencsak élveteg király előszeretettel legelteti szemét felesége, Heródiás lányán, Salomén, aki azonban a tömlöcben sínylődő rejtélyes próféta, Szent János után sóvárog. Ez utóbbit viszont legkevésbé a női nem érdekli, átkozódásai éppen a királynő és lánya kicsapongásait veszik célba. A vágy átcsap gyűlöletbe, Salome ezért kihasználva, hogy nevelőapja – igen sok bortól részegen – megígéri, cserébe bármit kérhet, ő erotikus tánccal szórakoztatja a férfit, s miután tánca közben mind a hét fátylat lefejti magáról, meztelenül rogy le az uralkodó lábai elé. (Nota bene: az ütemesen lüktető zene a lerogyásnál sokkal többet sejtet…) Már ennél a pontnál hideg futkos a közönség hátán, főleg, hogy a táncot édesanyja, és a fél udvar is végignézi, ekkor jön azonban a hideg zuhany: Salome Szent János fejét kéri – ezüsttálon. Itt már joggal hihetné a gyanútlan néző, hogy ennél durvább már nem lehet. De, lehet: az opera leglíraibb monológja következik, amikor is Salome szerelmesen csókolgatni kezdi a levágott fejet, pontosabban annak ajkait, ezt azonban már Heródes sem bírja cérnával, és katonáival megöleti a lányt.

Érdemes két Hétfátyoltánc felvételt megnézni, először egy hagyományosat, a legendás 1974-es operafilmből, Teresa Stratasszal a főszerepben:

És egy modern feldolgozást, ahol Salome (a címszerepben Nina Stemme) egyáltalán nem táncol… és éppen ettől lesz hátborzongató a jelenet:

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X