Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol Száraz november - 24. nap: Olasz bor, olasz dráma

Száraz november – 24. nap: Olasz bor, olasz dráma

Újra bordallal jelentkezik a blog, és, hogy a hangulati dinamika stimmeljen, megint nem a legvidámabbak közül valóval… Pietro Mascagni első operája, a Parasztbecsület a mai opus.

TURIDDU ÉS BARÁTAI (kar)

A levert szív bortól éled,

Éljen!

A búbánat bortól széled,

Éljen!

Hej csak ott van, ott van élet,

Hol a kancsók vígan csengenek!

Csak a borban van igazság,

Csak a bor nedűjét ihassák,

Meglelik bajuk vigaszát

Mind, akik búban tengenek!

Hej, igyunk, hej, igyunk, hej, igyunk!

(részlet az operából)

- hirdetés -

Nem csak a mester első, de leghíresebb művéről is van szó. Az egyfelvonásos operát gyakran játsszák a világ operaházaiban, általában Ruggero Leoncavalló Bajazzók című szintén egyfelvonásosával párosítva.

- hirdetés -

Vérbeli olasz családi drámával van dolgunk, melynek eseményei a helyi kocsma köré csoportosulnak. A szicíliai történet központjában egy szerelmi háromszög áll: Lola és Turiddu valaha szerelmesek voltak egymásba, de miután Turiddu bevonult katonának, a lány végül egy helyi fuvaroshoz, Alfióhoz ment feleségül. Turiddu, miután visszajött, Santuzza karjaiban keresett vigaszt, de mivel a régi szerelem továbbra is lángolt, így újrakezdte viszonyát Lolával. A szereplők két fő találkozási pontja a városka temploma, és Turiddu anyjának borozója, ahol az információcsere és a dráma folyik. A titkos viszonyra persze hamarosan fény derül, és a féltékenységtől fűtött Alfio végül leszúrja vetélytársát.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.