Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Itt született a Csendes éj dallama

Itt született a Csendes éj dallama

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Arnsdorf Salzburgtól északra húszegynéhány kilométerre fekszik. A település központjában, a templom mellett áll Ausztria legrégebbi ma is működő iskolaépülete. Emeletén rendezték be a Stille Nacht Múzeumot.

- hirdetés -

Ausztriában több település is dicsekedhet azzal, hogy köze van a világ legnépszerűbb karácsonyi dalához, amelynek zeneszerzője, Franz Xaver Gruber (1787–1863) falusi kántortanító, szövegírója, Joseph Mohr pedig plébános volt. Mindketten több településen működtek, amelyek büszkék rájuk, és őrzik a szerzők és a dal emlékét.

Gruber szegény takácsmester fia volt. Először szülőfalujában, a közeli Hochburgban működött kántortanítóként. 1807-ben került ide, az arnsdorfi római katolikus népiskolához, ahol 1829-ig dolgozott. Az iskolaépületben lévő szolgálati lakásban lakott és egy személyben tanító, kántor, orgonista, harangozó és sekrestyés is volt. Így az iskola mögött álló templom is fontos színhelye élete jó két évtizedének.

Itt, Arnsdorfban alapított családot, előde özvegyét vette feleségül. Az ő két gyermeke mellett nekik is két gyermekük született. Miután felesége 1825-ben elhunyt, Gruber a következő évben újra megnősült. Volt tanítványát vette el, tíz gyermekük született. Később majd harmadszor is meg fog nősülni…

Arnsdorfi működési idejében, nyilván anyagi okokból, ellátta az orgonista feladatait egy szomszédos kis település, Oberndorf templomában is. Ott volt plébános Joseph Mohr, jó barátok lettek. Az ő versére, az oberndorfi templom számára, de itt, arnsdorfi lakásán vetette papírra Gruber a híres dallamot. Vészhelyzet állt elő ugyanis, éppen 1818 karácsonya előtt: elromlott a templom orgonája. Mohr előkotorta egy korábban írt karácsonyi versét és megkérte barátját, írjon hozzá gyorsan dallamot, hogy a hívek ne maradjanak éppen a legszebb ünnepen zene nélkül. Így született meg a Stille Nacht. Legelső alkalommal, 1818. december 24-én a két szerző énekelte két szólamban, Gruber gitárkíséretével az obernsdorfi Szent Miklós-templomban.

Gruber egykori lakásában 1957-ben Stille Nacht Múzeumot alapított az akkor Arnsdorfban működő pedagógus házaspár, Sepp és Ottilie Aigner, akik szorgalmasan gyűjtögették a relikviákat. Az állandó kiállítást 2011-ben jelentősen bővítették és modernizálták, multimédiás lehetőségekkel is kiegészítették.

A látogató szemléletes képet kaphat nemcsak Gruberről és daláról, hanem életkörülményeiről, a korszak hangulatáról. A korabeli iskolai bútorokkal berendezett osztályteremben Gruber eredeti katedrája is látható.

Hallgassuk meg a dalt eredeti alakjában! A felvétel a legautentikusabb helyen, az oberndorfi templom előtt készült, ahova a blog később szintén el fog látogatni:

Előző cikk2018. január
Következő cikk19. ablak: Örökzöld

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X