Papageno Radio
Címlap Új ifjúsági kórus alakult Egerben

Új ifjúsági kórus alakult Egerben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hevesi megyeszékhely Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatához kapcsolódóan megalakult Eger Város Ifjúsági Kórusa, mely teljes létszámában december 11-én mutatkozik be az Xmas Swing című adventi koncerten, a Kepes Intézet – Kortárs Művészeti Központban.

Zentai László, a város médiareferensének tájékoztatása szerint a közelmúltban életre hívott kórus 100 tagja öt helyi oktatási intézmény: a Farkas Ferenc Zeneiskola, a Dobó István Gimnázium, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskolája, a Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Angol-magyar Kéttannyelvű Tagiskolája és a Lenkey János Általános Iskola növendékeiből alakult.

Jelentkezz, és utazz Kínába az Ifjúsági Világkórussal!

Az érintett intézmények az Egri Szimfonikus Zenekarral karöltve elkötelezettek a zenei nevelés mellett és egységesen vallják, hogy a közös zenélés, illetve éneklés a gyermekekben természetes módon segít kialakítani egyfajta igényességet és kulturális érzékenységet – tette hozzá

Zentai László hangoztatta: mindez egybecseng Eger Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatának szellemiségével is, amely nemcsak a város évezredes értékeit állítja a figyelem középpontjába, hanem újfajta eszközökkel kíván a művészetet értő, a kultúra iránt érdeklődő és nyitott, befogadó közönséget vonzani és építeni.

Szabó Sipos Máté: „Kórus erre még sosem vállalkozott”

Ráadásul ahogyan Magyarország kórusmozgalmáról világszerte ismert, úgy a közös éneklésnek ez a formája Egerben is komoly hagyományokkal rendelkezik. Ez alapozza meg az új ifjúsági kórus helyét és létjogosultságát a megyeszékhely változatos és nívós kulturális életében – hangsúlyozta megjegyezve, hogy az együttes fellépései reményeik szerint nem csupán a helyi és országos, hanem az európai zenei palettát is színesíteni fogják.

A kórus tagjai közül néhányan már közreműködtek Kodály Zoltán: Székelyfonó című művében és a zenei világnap alkalmából a város több pontján is felléptek. Teljes létszámban azonban hétfőn állnak első alkalommal közönség elé az Egri Szimfonikus Zenekar adventi koncertjén, a Kepes Intézet – Kortárs Művészeti Központban – mondta a médiareferens.

Promóció

X
X