Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Jazztörténetek A soul keresztapja

A soul keresztapja

James Brown a kezdeti rockkorszak egyik kiemelkedő egyénisége volt, aki karrierje során a rockzenétől a funkyig jutott el, és annak meghatározó muzsikus személyisége lett. 

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

Kobo

Nook

DiBook

- hirdetés -

Fiatalkora nem volt problémamentes, többek között fegyveres rablásért börtönbe is került, de – ahogy mondani szokás – James Brownt nem ezért szeretjük. Zenei pályáját gospelkórusokban kezdte, de az egyik kórus vezetője, Bobby Byrd Brown a rhythm and blues világára terelte a figyelmét. Ekkor ismerte meg Ray Charles, Little Richard és a jazzes, ős rock and rollos szaxofonos Louis Jordan muzsikáját, amelyek meghatározták további munkásságát.

- hirdetés -

Egyedi, dinamikus, erőteljes stílust és előadásmódot alakított ki, amely mindenki mástól megkülönböztethetővé tette őt. Az igazi nagy – immár nemzetközi – sikert az 1963-ban megjelent Live At The Apollo című lemezével érte el. Ezután sorra készítette a felvételeket, amelyek közül több felkerült a sikerlisták élére. Brown igazi show-man volt, aki minden koncertjén lázba hozta a hallgatóságát. Sajátos zenei karaktere azért különösen érdekes, mert a 60-as évek második felében kialakított ritmikus beszédstílusa szinte a később divatossá lett rap előfutárának számít.

1933. május 3-án született és 2006. december 25-én halt meg a soul keresztapja (Godfather of Soul), aki gitáron, billentyűs és ütőhangszereken is tudott játszani, de gyakorlatilag csak énekes-táncosként lépett fel. Karrierje szinte töretlen volt ötvenéves pályafutása alatt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.