Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Giargiana Adele Basevi Lombroso botlatóköve

Adele Basevi Lombroso botlatóköve

Reggelenként a Vespri Siciliani utcán szoktam végigsétálni, és mindig elcsodálkozom, hogy mennyire koszos és sivár. A szerdai piac után pedig még halszagú is. Fák szinte nincsenek, kocsi és kutyagumi viszont annál több. Úgy tűnhet, hogy nincsen látnivaló a Verdi operájának nevét viselő utcában.

- hirdetés -

Nemrég azonban észrevettem, hogy a 71. házszám alatt betonba ékeltek egy rézlappal bevont macskakövet.

- hirdetés -

Itt lakott

Adele Basevi Lombroso

Született 1868-ban

Letartóztatták 1943. 12. 1-jén

Auschwitzba deportálták

Meggyilkolták 1944. 2. 5-én[i]

Botlatókövet sokat látni Európa-szerte és Olaszországban is, Milánóban azonban ritkán. Az ötlet Gunter Demnig német szobrásztól származik, és a nemzetiszocializmus áldozatainak állít emléket azokon a helyeken, ahonnan elhurcolták őket. Adele Basevit, Gerolamo Lombroso özvegyét az SS ebben a házban tartoztatta le.

Adele Basevi Lombroso botlatóköve

A munkából hazatérő lányát, Renata Lombrosót a házmester figyelmeztette és elrejtette, így megmenekült. Az asszonyt először a milánói San Vittore börtönbe vitték majd a központi pályaudvarra, ahonnan Auschwitzba került és rögtön a gázkamrába küldték, mert már túl volt a hetvenen. A zsidókat besúgók nem sokkal később beköltöztek az üressé vált földszinti lakásba. A bresciai származású nyolcgyerekes anyán kívül még az antifasiszta Gianluigi Banfi, Melchiorre De Giuli, Giuseppe Lenzi, valamint Dante Coen és Alberto Segre kapott eddig botlatókövet Milánóban. A kezdeményezés mögött a Comitato per le “Pietre d’Inciampo” – Milano elnevezésű szervezet áll, és az elkövetkező években további kövek lerakását tervezi.

Adele Basevi Lombroso portréja, 1920–1930 körül ©Fondazione CDEC Archivio Fotografico

Ma a külvárosi társasház a környék egyik legelhanyagoltabb épülete, ahová a rendőrség időről időre kivonul igazoltatni. A negyed hírnevéhez Giorgio Gaber La Ballata Del Cerutti című dala is hozzájárult. Az erkélyek félig leszakadtak az omladozó falakat pedig szerelmes üzenetekkel firkálták tele. A lakók közül sokan nem tudják mire vélni a 10 × 10 centiméteres kis fénylő négyzetet. Nem tudják ki volt Adele Basevi Lombroso, de a nevét minden nap látják.

Egy embert csak akkor felejtenek el, ha neve feledésbe merül

állítja a művész. Adelét már nem fogják.

* A képek a szerző felvételei az első kivételével.

* [i] A CDEC kiadványában és CDEC oldalán Adele Basevi születési éve 1866 és nem 1868, az elhalálozási dátum pedig 1944. február 6 és nem 1944. február 5.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!