Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kötet jelent meg Bárdos Lajos életéről

Kötet jelent meg Bárdos Lajos életéről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A szerző, dr. Brückner Huba és Tardy László zenei szerkesztő jelenlétében kerül sor január 25-án az Egyenes úton – Bárdos Lajos Élete című könyv bemutatójára a Zenetudományi Intézetben. Az eseményen közreműködik Nagy Márta zongoraművész és a Tóth Márton vezette Gemma Énekegyüttes.

Bárdos Lajos már harminc éve nincs köztünk. Akik ismerték, keze alatt énekeltek, ma is úgy beszélnek róla, mintha velünk lenne

– szól a könyv előszava az 1986. november 18-án elhunyt zeneszerző-karnagyról, zenetudósról, Kodály Zoltán tanítványáról.

- hirdetés -

Báros Lajos Kodály Éneklő Magyarország eszméjét igyekezett a gyakorlatban megvalósítani. Kerényi Györggyel és Kertész Gyulával 1934-ben megszervezte az Éneklő Ifjúság mozgalmat.

Megalapították a Magyar Kórus folyóiratot és kiadóvállalatot, amelynek 1950-ig szerkesztője volt. Népzenei, pedagógiai, prozódiai, zeneelméleti munkái, Liszt-Bartók-Kodály tanulmányai jelentek meg. Nagy számú a cappella és hangszerkíséretes egyházi és világi kórusműve mellett dalokat, hangszeres kamaradarabokat, színpadi műveket és hangjátékot is írt.

1928-82 között a fővárosban és több magyar városban zenetörténeti, pedagógiai, prozódiai, stilisztikai és karvezetési szakelőadást tartott. Nevéhez jelentős hazai és külföldi kórusművek és oratóriumok bemutatói fűződnek.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X