Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Az elfelejtett primadonna nyaralója

Az elfelejtett primadonna nyaralója

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fonyódon, egy ősfáktól tarkított ligetben egy nagyobb, emeletes villa mellett kisebb, földszintes épület áll. Ez a kisebb ház volt Péchy Erzsi (1890–1933) színésznő, operettprimadonna nyaralója.

- hirdetés -

A színésznő először Huszka Jenőt meglátogatni járt a fonyódi hegyen, akinek itt volt családi villája: Huszka ugyanis az ő hangjára, egyéniségére komponálta Lili bárónő című operettjét, az 1919-es ősbemutatón Péchy Erzsi alakította a címszerepet.

A primadonna ekkor szerette meg a környéket, s 1924-ben két nővérével közösen itt, Huszkáék közvetlen közelében vásárolt villát. Nyaralásai idején előfordult, hogy fellépett az üdülőtelepen rendezett műsoros esteken; egyszer a Sirály étteremben például éppen Huszka zongorakíséretével énekelt. Huszkához fűződő érdekes lábjegyzet, hogy ez az alkalom élete fontos estéje lett: ekkor ismerte meg második feleségét, Arányi Máriát…

Térjünk vissza Péchy Erzsihez: 1930 nyarán új autójával éppen Fonyódra igyekezett, amikor súlyos autóbalesetet szenvedett. A történetnek van egy városomhoz, Nagykanizsához fűződő vonatkozása: a kanizsai mentősök aznap vették át Budapesten új mentőautójukat, amellyel hazafelé tartva éppen tanúi lettek a balesetnek, így a vadonatúj mentőautó rögtön csatasorba állt, a kanizsaiak vitték be a súlyosan sérült primadonnát a székesfehérvári kórházba. Péchy Erzsi a kórházi kezelés után itt, a villában lábadozott; felépülésében, erejének visszanyerésében sokat segített az úszás.

1931-ben házasságot kötött gróf Garibaldi Leóval, s a következő évben visszavonult a színpadi szerepléstől. Ám ekkor már nem volt sok hátra igazán sikeres életéből: több hónapnyi súlyos betegség után – nagy valószínűséggel rákban – 1933. július 20-án elhunyt. Betegeskedésének idején nyaralóját is eladta…

A Színészkönyvtár internetes portál így ír tragédiájáról és összegzi pályafutását:

…pályája és sikerei csúcsán távozik alig 45 esztendősen a pótolhatatlan primadonna, aki sohasem akar kitörni szerepkereteiből, megejtő kedvességével, gyönyörű énekhangjával játssza végig mind a régi, klasszikus operett szerepeket, mind az új, modern operett különböző szerepeit. Szerepkörét halálát követően fokozatosan a fiatal Pál Erzsi, és a nála öt esztendővel fiatalabb Honthy Hanna veszi át, az a Honthy, aki ezután még hosszú időkig képviseli ezt a klasszikussá váló operett–primadonnai megjelenést hazai színpadokon. Talán épp az ő neve és munkássága halványítja el az utókorban a nagy pályatárs, Péchy Erzsi életútját.

A kis villát a mellette álló nagyobb épülettel együtt a közelmúltban felújították, ma alkotóházként működnek. Elnevezésük: Alkotóház-villa, illetve Péchy-villa. Honlapjukon akár szobát is foglalhatunk, de ha nem, sok képet nézegethetünk mindkét épületről.

Források:

Varga István: A fonyódi gróf Zichy Béla-telep. Villasor a Balaton felett. Fonyód, 2015

Varga István: Fonyód–fürdőtelep múltja képes levelező–lapokon. Kaposvár, Faa Produkt, 2004

http://fonyodialkotohaz.hu

A Színházi Élet című képes hetilap számai, 1919-1933

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X