Papageno Radio
- hirdetés -
Folk A Beatles használhatta először az új találmányt, az elektromos gitárt

A Beatles használhatta először az új találmányt, az elektromos gitárt

Két Los Angeles-i zenész, George D. Beauchamp és John Dopyera a big band zenekarokban használt akusztikus gitárok hangját túl halknak találta, ezért az általuk alapított National String Instrument Company nevében 1926-ban szabadalmaztatták az első fémrezonátorokkal megszólaló Dobrogitárt.

- hirdetés -

Fender – Telecaster és Stratocaster

- hirdetés -

A két feltaláló útja 1930-ban különvált, így a Dopyera Brothers a blues- és countrymuzsikusok által máig kedvelt Dobro Resophonic Guitarokat fejlesztette, míg Beauchamp új pick-upokkal kísérletezett. Az első házilag elkészített Electric Guitarral Adolph Rickenbackert kereste meg, aki a Frying Pannek (serpenyő) becézett találmányban nagyon komoly lehetőségeket látott. 1931-ben közösen alapították meg az Electro String Instrument Corporationt, ahol sorozatban kezdték gyártani a két patkómágnesből és egy tekercsből álló hangszedőkkel épített hawaii gitárokat.

Rickenbacker elektromos mandolinokat, hegedűket és csellókat is készített, de az 1950-es években inkább a spanyol típusú hangszerekre volt nagyobb igény, így európai szakemberek segítségével 1957-ben mutatta be első tömör fából készült lapgitárját is, amely teljesen átformálta az akkori könnyűzenei életet.

Mandel Róbert a Kossuth Kiadónál megjelent kötetéről ide kattitva olvashat bővebben.

Az amerikai fiatalok első nagy bálványa, Rick Nelson zenekarában tesztelték az új modelleket, majd többek között a Beatles és a Byrd használta azokat.

Az ismert amerikai gitáros, Les Paul, a Gibson Guitar Corporation megbízásából szintén az 1950-es években tervezett tömör testű hangszereket, amelyeket máig változatlan formában készítenek. A gitártörténet legismertebb alakja Leo Fender volt, aki 1944. szeptember 26-án jegyeztette be saját fejlesztésű hangszedőjét és egyben legelső gitárját is.

Rickenbacker gitár

Az 1946-ban alapított Fender Musical Instruments Corporation első terméke 1950-ben a kis példányszámban gyártott Esquire volt. 1951-ben mutatták be a már két hangszedős Broadcastert, melynek nevét a Gretsch cég hasonló fantázianevű dobszerelése miatt NoCasterre, majd Telecaster-re változtatta.

1954 után készült a Stratocaster, de időközben megszületett a bundozott Precision Bass és a zenei piacon verhetetlen Jazz Bass Guitar is.

1965-ben a céget a CBS vásárolta meg, amely üzletileg komoly eredményeket ért el, de kreatív munka húsz éven át nem folyt, így amikor William Schultz 1985-ben visszavásárolta a Fender nevet, mindent elölről kellett kezdeniük. Ma újra az egyik legsikeresebb vállalkozást mondhatják magukénak.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.