Papageno Radio
Címlap Liszttől Menuhinig - az első pesti luxushotel zenei emlékei

Liszttől Menuhinig – az első pesti luxushotel zenei emlékei

Budapest V., Apáczai Csere János utca 4.

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A mostani Marriott szálloda helyén a híres Duna–parti szállodasor első tagjaként 1871-ben nyílt meg a Grand Hotel Hungária. A főváros első ötemeletes épületét neoreneszánsz stílusban Szkalnitzky Antal és ifjabb Koch Henrik tervezte.

A szálló a maga korában ugyanolyan luxusigényeket elégített ki, mint a ma helyén álló hotel. 294 szobájából 133 a Dunára nézett, s az akkori legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel. Földszintjén díszterem, étterem, kávéház, külön dohányzó–, olvasó– és levelező–termek, ragyogóan berendezett különtermek, üzlethelyiségek voltak.

Az étterem felett kétemeletnyi magas bálterem helyezkedett el. Negyedik emeletén kápolna is volt. A szálloda díszudvara csodálatos látvánnyal fogadta a belépőt: a huszonnégy griffmadár szobor által tartott üvegmennyezet alatt szökőkutak és ritka növények pompáztak; mindezekre felülről úgynevezett “naphevítő” szórta a fényt.

A korszerű szálloda rendkívüli vendégeket vonzott: VII. Edward angol király, a japán császár öccse, a kapurthalai maharadzsa, Caesar Ritz szállodacsászár özvegye, Edison és Theodore Roosevelt is megfordultak falai között.

Háromnegyed évszázados fennállása alatt sok kiváló zeneszerző és előadóművész is megszállt itt. A legnagyobb nevek voltak: Richard Wagner, Giacomo Puccini, Eugene d’Albert, Richard Strauss, Lehár Ferenc, Anna Pavlova, Vászlav Nizsinszkij, Fjodor Saljapin, Maria Jeritza és a csodagyermek Yehudi Menuhin.

A zenei életnek is fontos helyszíne volt, elsősorban az 1870-es, 1880-as években. Számos hangversenyt, illetve zenei vonatkozású bankettet, fogadást, díszvacsorát rendeztek itt. Különösen Liszt Ferenc kötődött sok szállal az épülethez, aki 1869 óta az évnek mintegy egyharmadát rendszeresen Magyarországon töltötte.

Georg Henschel Liszt-karikatúrája – forrás: Dunkl Norbert: A világ urai. Bp. 1927. 211. p.

* Tiszteletére minden évben díszvacsorát rendeztek, mielőtt — szokása szerint általában tavasszal — elutazott Weimarba; így 1872. március 31-én, húsvétvasárnap este is, amelyen részt vettek a Nemzeti Színház operatársulatának tagjai Erkel Ferenccel az élen, s ahol több szónok a zeneakadémia mielőbbi felállítását szorgalmazta.

* 1873. január 12-én a díszteremben a Rózsavölgyi zeneműkiadó rendezett hangversenyt; Bach háromzongorás versenyművét Liszt, Michalovich Ödön (aki később a Zeneakadémia igazgatója lesz) és Dunkl N. János (a Rózsavölgyi cég társtulajdonosa, korábban Liszt-növendék) játszotta, majd Jókainé Laborfalvi Róza Liszt zongorakíséretével Bürger: Lenore című melodrámáját adta elő. A koncert utáni banketten Jókai Mór köszönnötte Lisztet.

* 1873. március 2-án Liszt jótékony célú hangversenyt adott itt Robert Franz német zeneszerző javára.

* 1873. november 8-án, Liszt ötven éves zeneszerzői jubileuma alkalmából, a Krisztus oratórium magyarországi bemutatója előtti napon a főváros fogadást rendezett a Hungáriában Liszt tiszteletére. A terem felső részében Liszt babérkoszorúkkal övezett arcképe függött. A mintegy kétszáz meghívott vendég között ott voltak a főváros és Magyarország hivatalos képviselői, művészek, barátok. A Krisztus bemutató másnapján, november 10-én ugyanitt díszebédet rendeztek itt Liszt ünneplésére, melynek szónoka Haynald Lajos bíboros volt.

* 1874. március 16-án a Magyar Írók és Művészek Társasága adott estélyt a nagyteremben Liszt tiszteletére. Ekkor volt az ősbemutatója A holt költő szerelme című melodrámának, amelyet Jókai versére Liszt írt; ezt a művet is Laborfalvi Róza és Liszt adták elő; utána Erkel még bemutatásra váró operájából, a Brankovics Györgyből énekelt áriát Odry Lehel Erkel vezényletével, végül Liszt játszotta Bevezetés és magyar induló című művét.

* 1880. január 15-től március 20-ig maga Liszt is a szálló lakója lett: a Zeneakadémia ugyanis ekkor költözött át a Hal térről — ahol Liszt lakása is volt —  új, Sugár úti épületébe (ma Vörösmarty utca 35.). De ottani lakása még nem készült el teljesen, ezért 1880-as téli-tavaszi ittlétének idején a Hungáriában lakott, óráit is itt tartotta. Az Egyetértés című lap ezt írta január 21-i számában:

Liszt január 20-án tartotta első tanóráját a Hungária-szállodában a Minisztérium által részére bérelt új lakáson. Egy háló, egy szalon a mester lakosztálya, utóbbi helyen áll a két hatalmas Bösendorfer-féle zongora is, melyeket a bécsi gyáros személyesen kísért le és helyezett el az említett helyen.

* Említésre méltó még két estély 1882 februárjában, amelyeket a Pesten tartózkodó Munkácsy Mihály tiszteletére rendeztek a szállóban, s mindkettőn ott volt Liszt is: jó barátok lettek a nála jóval fiatalabb festőművésszel, akinek aztán 16. magyar rapszódiáját ajánlotta.

A föntebb látható karikatúrát a később Angliában és az Egyesült Államokban jeles pályát befutó, akkor még fiatal George Henschel dalénekes, zeneszerző, karmester a Hungária étlapjára készítette Lisztről – Dunkl Norbert közölte emlékirataiban. Az évszám 1871-nek látszik.

A Wagner-emléktábla – forrás: By Globetrotter19 (Own work), Wikimedia Commons

1875. március 6-án Pestre érkezett Richard Wagner feleségével, Liszt Cosimával, hogy épülő bayreuthi színháza javára közös hangversenyt adjon Liszttel, s a Hungária egy Dunára néző lakosztályában szálltak meg. A felhangzó cigányzenétől azonban nem tudtak aludni (Wagner, Liszttel ellentétben idegenkedett a magyar cigányzenétől), ezért másnap átköltöztek Hans Richter karmester anyósának Váci utcai házába. Wagner ittlétét és a magyar Wagner–társaság itt lezajlott megalakulását 1933-ban, Wagner halálának ötvenedik évfordulója alkalmából márványtáblán örökítették meg, melyet Wagner “dacos művészfejének” bronzdomborműve díszített.

Az avatásról készült híradófelvételt ma is megnézhetjük:

Az épülettel együtt elpusztult emléktáblát 2013-ban pótolták, felidézve eredeti szövegét. A relief Demcsák Dóra alkotása, az emléktáblát Lestyán Goda János készítette.

A szálloda más zenei eseményeknek is helyet adott, idézzünk fel néhány fontosat:

* 1872 novemberében Brahms előtt tisztelegtek kétszáz személyes zártkörű esttel.

* 1874. február 24-én Erkel Ferenc tiszteletére rendeztek bankettet Hunyadi Lászlójának 200. előadása alkalmából.

* 1876 márciusában a Pesten tartózkodó Goldmark Károlyt ünnepelték.

* Több hangversenyt rendezett a Hungáriában az akkoriban jelentős szerepet játszó Magyar Írók és Művészek Társasága is.

Magának a szállónak is remek cigányzenekarai voltak; kitűnik közülük az 1870/80-as években idősebb Rácz Pali zenekara, akiket Liszt is szívesen hallgatott. Az 1910-es években Berkes Béla, Radics Béla, 1920-tól 1940-ben bekövetkezett haláláig Magyari Imre muzsikált itt zenekarával.

A szálloda történetéről az UrbFace oldalán további érdekességeket olvashatunk és képeket is nézegethetünk.

1945-ben, Budapest ostromakor az épületet teljesen szétlőtték.

Helyén 1969-ben avatták fel a Finta József és Kovácsy László tervei alapján épült – sok építészeti vitát kiváltó – Hotel Duna Inter–Continentalt, amely 1994 óta a Marriott lánchoz tartozik.

Az utódépületben is sok híres személyiség szállt és száll meg, mint például Szent-Györgyi Albert, Helmut Schmidt, Indira Gandhi, Victor Vasarely. Híres muzsikus–vendégei voltak többek között Ella Fitzgerald és (újra) Yehudi Menuhin.

Források:

Adalékok a Belváros történetéhez 1. Bp. Budapesti Városvédő Egyesület, 1993
Juhász Gyula – Szántó András: Szállodák. Bp. Városháza, 1999 /A mi Budapestünk/
Gundel Imre – Harmath Judit: A vendéglátás emlékei. Bp. Közgazdasági és Jogi Kiadó, 1979
Buza Péter: Az első nap Budapesten: amikor a háromból egy lett. Bp. Maecenas, 1998
Prahács Margit: A Zeneművészeti Főiskola Liszt hagyatéka. = Zenetudományi tanulmányok VII. Bp. Akadémiai Kiadó, 1959
Legány Dezső: Liszt Ferenc Magyarországon 1869–1873. Bp. Zeneműkiadó, 1976
Legány Dezső: Liszt Ferenc Magyarországon, 1874–1886. Bp. Zeneműkiadó, 1986
Watzatka Ágnes: Budapesti séták Liszt Ferenccel. Bp. Helikon – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2011
Papp Viktor: Wagner Pesten. = Papp Viktor: Zenekönyv. Arcképek – életrajzok. Bp. Stádium, 1944

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X