Papageno Radio
Blogok Kataliszt Ádám Jenő fonyódi Pihenője

Ádám Jenő fonyódi Pihenője

Fonyód, Bartók Béla utca 36.

A homlokzatán valaha Pihenő nevet viselő emeletes villát Csorba Ede kaposvári ügyvéd, a Somogy Megyei Takarékpénztár vezérigazgatója építtette az 1890-es évek közepén.

A nevezetes fonyód-bélatelepi villasor Szaplonczay Manó kaposvári tiszti főorvos kezdeményezésére jött létre a Balaton egyik legszebb panorámájú helyén, a fonyódi Várhegyen. Szerencsére a tulajdonos, gróf Zichy Béla (Bélatelep névadója) hajlandó volt a területet felparcellázni, így 1898-ra már majdnem 30 villa állt itt, a mostani Bartók Béla utca 22. és 80. között. A legtöbb villa emeletes, nagyrészt svájci stílusban épültek. Az első tulajdonosok többnyire kaposváriak voltak, később aztán fővárosi értelmiségiek, politikusok, művészek is vásároltak maguknak itt nyaralót.

Ilyen volt az épület 1900 körül

A helyszínről és az egyes épületek történetéről sok részletet olvashatunk Varga István kiváló könyvében.

Ádám Jenő – forrás: emlekszobaalapitvany.hu

A Csorba-villát 1911-ben az ügyvéd lánya és férje, Pete Lajos (1867–1924) nótaköltő, lengyeltóti, majd kaposvári főszolgabíró örökölte, aki jó barátságban állt a nyarait szintén közeli villájában töltő Huszka Jenővel.

Több tulajdonosváltás után – róluk is sok érdekességet ír Varga István könyve – 1939-ben Ádám Jenő (1896–1982) zenepedagógus, zeneszerző vásárolta meg. Amikor azonban a közeli üdülők hangszórói elkezdték ontani a tánczenét, megvált a nyaralóhelytől…

Később a villasor épületei megszenvedték a szocialista államosítást: köztük a Csorba-villát is átalakították, egyszerűsítették, ez érzékelhető a fényképekből. Sorstársaival együtt vállalati üdülő lett.

A villa ma

De megmaradt a terület jellege és természeti környezetéből is valamennyi, s páratlan fekvésű villasor a hozzá kapcsolódó sétánnyal ma is meghatározó jelképe Fonyódnak.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!