Papageno Radio
Blogok Beethoven Budán Ki volt a titokzatos Elise?

Ki volt a titokzatos Elise?

Nem kétséges, Beethoven a-moll bagatellje (WoO 59) a világ legismertebb dallama. Esküvőtől telefonos ügyfélszolgálatig számos helyzetben hallhatjuk, de vajon ki volt az év nélkül, de április 27-re keltezett mű címzettje, Elise?

Talán Therese Malfatti von Rohrenbach zu Dezza, Beethoven orvosának, dr. Johann Malfattinak az unokahúga, akinek a zeneszerző az 1810-es év elején házassági ajánlatot tett? A család azonban a nagy korkülönbség miatt – a lány 17, Beethoven 40 éves volt – ellenezte a frigyet, majd a zeneszerző maga is belátta, hogy nem lenne vége a házasságnak, így levélben Therese bocsánatát kérte, és egy rövid zongoradarabot is írt neki. Egy zenetörténész, bizonyos Ludwig Nohl ezt 1867-ben félreolvasta, így lett a Für Therese Für Elise.

Esetleg egy regensburgi énekesnő, ahogyan Rita Steblin kanadai zenetudós véli? Kutatásának eredményei arra vezettek, hogy a zeneművet Beethoven Elise Barensfeld kamaraénekesnőnek írta, aki 1796-ban Juliane Katharine Elisabeth Barensfeld néven született Regensburgban, és Johann Nepomuk Mälzel hangszertervező élettársa volt. A férfi Beethoven közeli barátja volt.

Vagy talán Klaus Martin Kopitz német zenetudósnak van igaza, aki 2009-ben arra a következtetésre jutott, hogy a titokzatos hölgy Elisabeth Röckel szoprán volt, akit Bécsben Eliseként ismertek? Beethoven vele Bécsben ismerkedett meg, amikor 1807-ben bátyja, Joseph August Röckel tenor Florestan szerepét játszotta a Fidelióban. Elisabeth 1813-ban férjhez ment Beethoven riválisához, Johann Nepomuk Hummel zeneszerzőhöz, azonban 1808 és 1810 táján, tehát a darab keletkezése idején Beethovennel közeli kapcsolatot ápolt, és ebben az időben nem is volt a komponista életében más Elise vagy Elisabeth nevű nő. Röckel asszony fontosságát az is mutatja, hogy 1827-ben, nem sokkal a zeneszerző halála előtt megkapta annak egy hajtincsét és egyik utolsó pennáját.

A rejtélyt csak növeli, hogy a keletkezés évét nem ismerjük a Beethoven halála után 40 évvel kiadott darabnak. Barry Cooper szerint 1808-as lehet az első vázlat, Gustav Nottenbohm 1810-re teszi az évet.

(Via MTI, Cultura.hu, Fidelio.hu, The Piano)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!