Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál „Könnyebb az idegen kultúrák elfogadása, ha meglátjuk benne saját arcunkat”

„Könnyebb az idegen kultúrák elfogadása, ha meglátjuk benne saját arcunkat”

Két „megújulva megőrző” táncszínházi előadás bemutatóját is tartják áprilisban a Fesztivál Színházban: április 12-én a Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című, az erdélyi tájegység magyar, román és cigány táncaira épülő produkciója lesz látható, míg 18-án Feketetó címmel az ugyancsak erdélyi, soknemzetiségű feketetói vásár és kulturális találkozóhely miliője elevenedik meg modern köntösben, Foltin Jolán koreográfiájával.

A cikk eredetileg a Müpa
Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Kalotaszeg számos kiemelkedő táncost és zenészt adott a népművészetnek az elmúlt nyolcvan évben, elég, ha Mátyás István „Mundruc”, Fekete János „Poncsa”, Jankó István „Pitti”, Fodor Sándor „Neti” vagy Berki Ferenc „Árus” nevét említjük. A Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás e népi táncosok öröksége előtt kíván tisztelegni, és az általuk szélesebb körben ismertté tett kalotaszegi magyar, román, cigány táncokra és zenékre épül. A Duna Művészegyüttes mostani, Juhász Zsolt által rendezett produkciójához ennek megfelelően olyan alkotókat kértek fel, akiket erős szakmai és személyes kötődés fűz Kalotaszeghez. A három vendégkoreográfus, Kocsis Enikő, Fitos Dezső és Mihályi Gábor, illetve a táncmester Gyémánt Ádám egyaránt behatóan ismerik e tájegység táncait, miként az előadás két zenei szerkesztője, Dulai zoltán és Pál István „Szalonna” szintén kellőképpen jártas az erdélyi tájegység népzenéjében. A Szerelmünk, Kalotaszeg

úgy őrzi az autentikus néptánc és népzene hagyományait, hogy egyben meg is újítja őket.

- hirdetés -

A művészegyüttes ars poeticája szerint „hagyománytisztelő módon közelítenek a népi kultúrához, ám e szövetbe bátran beemelik más korok, más műfajok elemeit, motívumait, gondolkodásmódját, esztétikáját”.

Cserepes Károly lemeze a Világzenei toplistán

„Feketetó mint szimbolikus tér azt fejezi ki számomra, hogy a kultúrák egyenértékűek: inkább összekötnek, mintsem elválasztanak minket egymástól.

Talán könnyebb az »idegen« kultúrák tisztelete és elfogadása, ha meglátjuk bennük a saját arcunkat.”

Ezt már Cserepes Károly, a Feketetó című produkció zenei alapját képező lemez szerzője mondja. A Királyhágón átvezető főútvonal mentén, Erdély történelmi határán fekvő településen az oklevelek tanúsága szerint 1815 óta rendeznek ősszel országos vásárt, melyen értelemszerűen a zenészek is mindig ott voltak. A soknemzetiségű nyüzsgést Foltin Jolán rendező és koreográfus álmodja színpadra. „Elég volt végigmenni a sokadalmon, hogy hol az egyik, hol a másik nemzetiség zenéjét élvezhessük: az »áthallás« közöttük nem virtuális, hanem tényleges volt” — olvassuk az előadás előzetesében.

Fedezd fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjait!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.