Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kataliszt Schubert derűs órái

Schubert derűs órái

Altmünster, Ebenzweier-kastély (Schloss Ebenzweier) - Ausztria, Oberösterreich

Altmünster a Traun-tó kedvelt nyaralóhelye Felső-Ausztriában. Az Ebenzweier-kastély hét évszázados változatos múltra tekinthet vissza. Mai formáját az 1840-es évek elején Mária Terézia egyik unokája, Maximilian D’Este főherceg idejében kapta. 1825-ben megfordult az épületben Franz Schubert (1797–1828).

- hirdetés -

- hirdetés -

Schubert, aki egész életében szegény volt, mint a templom egere, híres barátja, Michael Vogl kamaraénekes jóvoltából és társaságában tehetett 1825 nyarán nagy utazást. Mert saját zsebéből még postakocsira sem futotta volna…

Jártak Kremsmünsterben, a Linz melletti St.Florianban, Steyrben és környékén, Gmundenban, a Traunsee partján, majd bejárták Salzkammergutot.

Schubert zongorán kíséri Vogl énekét – a közös barát, M. von Schwind vázlata – forrás: Wikipedia

Az altmünsteri Ebenzweier-kastélynak akkoriban ifjú úrnője volt: Therese Clodi  (1801–1866), aki nagybeteg apja helyett igazgatta a birtokot és a kastély életét. Schubert és a Clodi család között az ismeretség onnét adódott, hogy Therese fivére, Max Fortunat Clodi ekkor már egy ideje joghallgató volt Bécsben, ahol csatlakozott a Schubert körül csoportosuló baráti társasághoz.

1825 júniusában Therese két alkalommal meghívta Schubertéket, szállást is adott nekik. Schubert szobája a Traun-tóra nézett. Max nem volt otthon, még Bécsben volt dolga, így Therese tudósította levélben. Június 22-én többek között lelkesen írta öccsének:

Isteni élvezet Vogl énekét és Schubert játékát hallgatni. 

A legutóbbi időben a kastélyban a szomszédos szakiskola (Berufsschule) kollégiumát helyezték el. Szép parkja a rózsakerttel látogatható. A zenerajongó turista valószínűleg kérhetne bebocsátást a kastély belsejébe is, ám mostanában nem igazán érdemes: sajnálatos módon 2016. májusában egy eldobott cigarettától hatalmas tűzkár érte. Ki tudja, mikorra sikerül helyreállítani… De érdemes tudni, hogy Schubert rövid életéből eltöltött itt néhány derűs órát – őt értő és értékelő jóbarátok között.

Itt halt meg Schubert

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!