Papageno Radio
Címlap Spirituálétól az Esti dalig

Spirituálétól az Esti dalig

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep (május 18-21., Müpa) első eseménye a nyitóhangverseny. A Nemzetközi Kórusgála című esten tíz kiváló énekkart hallgathat meg a közönség. A világ minden tájáról érkező kórusok azt a „feladatot” kapták, hogy rövid fellépésük során adjanak ízelítőt saját hazájuk kóruskultúrájából.

A nyitóhangverseny fellépői:

Oriolus Kamarakórus (Magyarország) – Vezényel: Weiszurg Zsuzsanna és Mészáros Péter

Taipei Philharmonic Civic Chorale (Tajvan) – Vezényel: SzuYun Hsieh

Cor di Jëuni Gherdëina (Olaszország) – Vezényel: Samuel Runggaldier

S:t Petri Ungdomskör SPUK (Svédország) – Vezényel: Alexander Einarsson

Lipa (Horvátország) – Vezényel: Valerija Fischbach

Samford University A cappella Choir (USA) – Vezényel: Philip Copeland

Jazzation (Magyarország)

Sjaella (Németország)

The Real Group (Svédország)

- hirdetés -

E heti blogbejegyzésünkben három kórust szeretnénk olvasóinknak bemutatni.

Samford University A Cappella Choir

A Samford University A Cappella Choir Philip Copeland vezetésével az alabamai Birmingham városából érkezik hozzánk. A többszörös díj- és Grand Prix-nyertes énekkar minden műfajban otthon van az egyházzenétől a hamisítatlan amerikai spirituálékig. A Nemzetközi Kórusgálán Moses Hogan ismert spirituáléját, a My Soul Has Been Anchored in the Lord kezdetűt adják elő. Gondolva azonban magyar közönségükre, az est szenzációjaként Kodály Zoltán Esti dalával is készülnek.

A fent említett spirituálé (Douglas Miller előadásában):

Itt az amerikai kórus egyik koncertjébe pillanthatunk és hallgathatunk bele:

A Cor di Jëuni Gherdëina 2009-ben alakult, fiatal énekesekből. Az eredeti tervek szerint egy koncert erejéig szerették volna egyesíteni a környék (Val Gardena) valamennyi ifjúsági kórusát e név alatt. Az intenzív felkészülést egy nagy sikerű koncert koronázta meg 2009 novemberében, amelyet aztán másik két telt házas hangverseny is követett. A csapat együtt maradt. Első jelentősebb sikerüket 2012-ben érték el egy olaszországi nemzetközi kórusversenyen. Ez a siker pedig belépőt jelentett a 2014-es rigai kórusolimpiára, ahol aranyéremmel jutalmazták előadásukat a „spirituálék” kategóriában. A Nemzetközi Kórusgálán egy vérpezsdítő olasz népdalfeldolgozást, és az I am a train kezdetű slágert adják elő.

A Taipei Philharmonic Civic Choral a nemzetközi hírnévnek örvendő „Taipei Philharmonic Alapítvány a kultúráért és nevelésért” tagjaként jött létre 2015-ben. Az alapítvány 1988 óta tekinti szívügyének a tajvani zenei élet és kórus muzsika támogatását. A közel száz tagot számláló énekkar is igen aktív szerepet tölt be Taipei kulturális életében.

Taipei Philharmonic Civic Choral

Az együttes egyik jellegzetessége, hogy új értelmezésben viszonyul a tajvani népi és modern zenéhez. Repertoárjukon megtalálhatóak a kínai opera stílusában írt darabok és popdalok is. A Nemzetközi Kórusgálán tajvani népdalfeldolgozásokat adnak elő, melyekben az autentikus éneklésmód is fontos szerepet kap.

Jöjjenek el a Nemzetközi Kórusünnepre, ismerjék meg a kórusok által az egyes országok zenei kultúráját! A rendezvények nyitottak, töltsenek egy egy, két, három napot a Müpában, hiszen az épület minden zegéből és zugából kórusmuzsika szól! Május 18. és 21. között garantáltan mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő zenei csemegéket.

Promóció

X
X