Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Aranygyűrűjét kapta Párkai István

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Aranygyűrűjét kapta Párkai István

Első alkalommal ítélte oda a Zeneakadémia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Aranygyűrűjét. Az elismerést a hamarosan 90. születésnapját ünneplő Párkai István Liszt- és Kossuth-díjas karnagy, az intézmény professor emeritusa vehette át.

- hirdetés -

Párkai István közelgő születésnapja alkalmából május 27-én rendeztek beszélgetéssel egybekötött ünnepi koncertet a Zeneakadémia nagytermében. Az eseményen a karnagy jelenlétében, Kutnyánszky Csaba vezetésével kollégák, pályatársak, egykori hallgatók és kórustagok idézték fel Párkai István pályájának legemlékezetesebb pillanatait. A karnagy közel 65 évig volt résztvevője és alakítója a Zeneakadémián folyó oktatásnak.

A Liszt-gyűrűt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2018-ban alapította, kimagasló művészeti és oktatói tevékenységet végző tanárai számára. Az elismerést évente egy alkalommal adják majd át, Párkai István az első, aki átvehette. A 14 karátos aranygyűrűn a Zeneakadémia nagytermének díszei köszönnek vissza: fő motívuma a lant, amely az orgonán található. A 13 grammos gyűrű Molnár Pál ötvösművész alkotása.

- hirdetés -

Az esten Vigh Andrea, az intézmény rektora első ízben adta át a Zeneakadémia szenátusa által alapított Aranygyűrűt, amit Párkai István kivételes életműve érdemeként vehetett át.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.