Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív Hangszercsodák Az első szerkezet, ami utánozni tudta az összes ismert hangszer hangját

Az első szerkezet, ami utánozni tudta az összes ismert hangszer hangját

Az Ondioline volt az első elektronikus instrumentum, amely a korábbi találmányok tapasztalatait ötvözve, nyolc oktávon át a legfinomabb hangszínárnyalatok megszólaltatására is képes volt.

- hirdetés -

A francia Georges Jenny 1938-ban egy elektroncsővel működő multivibrátorral és egy egész sor szűrővel építette meg a szerkezetet. A billentyűk fokozatos lenyomására is érzékeny klaviatúrával különösen érzelemgazdag vibratókat tudott játszani, így az ismert hangszerek hangját szinte tökéletesen utánozhatta.

Mandel Róbert a Kossuth Kiadónál megjelent kötetéről ide kattitva olvashat bővebben.

- hirdetés -

A hangerőt egy térddel működtethető forgókarral szabályozta, míg a hangszíneket a doboz elején lévő tizennyolc tolószabályzóval változtatta. Ujjait a tasztatúra előtt feszülő ellenálláshuzalon ide-oda csúsztatva akár glissandókat is megszólaltathatott, így a könnyen szállítható, univerzális zeneszerszám önmagában is megállta a helyét. Az Ondioline-t Brüsszelben, az 1958-as világkiállításra épült Atomiumban mutatták be. Jenny egész életét találmányai tökéletesítésének szentelte, így utoljára 1964-ben – talán a későbbi fúvós szintetizátorok előfutáraként – egy felfújható légzsákkal vezérelt eszközt is szabadalmaztatott, amelynek hangerejét és dinamikáját a játékos által befújt levegővel megtelő légtömlővel szabályozta.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.