Papageno Radio
Címlap Bad Ischl gyógyhatású színháza

Bad Ischl gyógyhatású színháza

Bad Ischl, Kreuzplatz 16. Lehár Filmtheater - Ausztria, Oberösterreich

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A mai Lehár Filmszínház épülete gazdag múltra tekinthet vissza.

Amikor Ischl gyógyvizének és a gyógyhatást szenzációsan menedzselő orvos, dr. Franz Wirer áldásos tevékenységének köszönhetően a település a császári család kedvenc nyaralóhelye lett, beköszöntött a felvirágzás korszaka. Színházra is szükség lett, annál is inkább, mert a fürdőkúrákra ide járó előkelőségeknek dr. Wirer a kulturálódást, a szórakozást is előírta, mint ami hozzájárul a gyógyhatáshoz. Így Ischl központjában már 1827-re felépítették a színházat, amely 1865 és 1914 között mint császári és királyi színház működött.

Repertoárján prózai előadások mellett zenés színpadi művek: operák, daljátékok, majd operettek is szerepeltek. Műsorra kerültek az Ischlhez személyesen is kötődő zeneszerzők – Johann Strauss, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és mások – művei.

A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

A színészek, énekesek között ott találjuk az osztrák színjátszás legnagyobb neveit; köztük is többen akadtak, akik állandó nyári vendégek voltak a fürdővárosban, mint például Alexander Girardi vagy Schratt Katalin.

Girardi villája

Johann Strauss, mint ischli nyaraló-polgár időnként a színházban karmesterként is közönség elé lépett. Nevezetes alkalom volt, amikor 1897 júniusában Ischlbe látogatott a sziámi király. Tiszteletére A denevért játszották, a nyitányt maga Strauss vezényelte. A király az illusztris szerzőt az első osztályú Elefánt-renddel tüntette ki.

Lábjegyzet a történethez: a sziámi király, Csulalongkor – és rengeteg testvére – ifjúkori nevelőnője egy angol hölgy, Anna Leonowens volt. Az ő naplói alapján készült a Rogers / Hammerstein szerzőpáros A király és én (The King and I) című zenés játéka. A témát az Anna és a király című mozifilmből is ismerhetjük; később biztosan ebben az épületben is játszották mindkettőt 🙂

1960 óta rendezik meg nyaranta az ischli operettfesztivált itt és más helyszíneken, például a Kurhaus előtti parkban. Kiemelt dátum minden évben augusztus 18., Ferenc József születésnapja, amikor a császári időktől kezdve mostanáig nemcsak aznap, de a környező napokban is csak úgy tobzódik a városka a különböző ünnepélyektől, előadásoktól, kirakodóvásároktól.

Lehár Ferenc, a katonazenészből lett zeneszerző

Az egykori színház, később már mozi 1940 óta Lehár Ferenc nevét viseli; azaz még életében – igaz, szinte az utolsó pillanatban – nevezték el népszerű operettszerzőnkről, aki hosszú évtizedeken át itt töltötte nyarait. Halála előtt nem sokkal Ischl díszpolgára lett. Hálából a városra hagyta villáját, amely ma – megőrizve eredeti berendezését – múzeumként látogatható. Oda is hamarosan el fogunk látogatni.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X