Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Egyedülálló előadás-sorozat indul a barokk hangszerekről

Egyedülálló előadás-sorozat indul a barokk hangszerekről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Illés Szabolcs hegedűművész a barokk hangszerek világába, azok korhű használatába, a historikus előadói gyakorlatba vezeti be az érkelődőket május 13-tól a Zeneakadémián.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, hogy jelezze a protokoll@papageno.hu email címen!

Illés Szabolcs diplomáit Budapesten, Lipcsében, barokkhegedűs Master diplomáját pedig Brüsszelben, Sigiswald Kuijken osztályában szerezte, mint Mesterének egyetlen magyar származású növendéke, így az általa alapított világhírű barokk hegedűs iskola egyetlen magyarországi képviselője.

MiKorHű?

- hirdetés -

Szólistaként és kamarazenészként Európa szerte koncertezik többek között a bécsi „Dolce Risonanza”, a német „La Moresca” és a magyarországi „Recurring Company” kamaraegyüttesek tagjaként, akikkel számos lemezfelvételt is készített. 2011-ben jelent meg saját kutatásain alapuló „Sonate, que me veux-tu?” című szólólemeze, amelyen francia barokk szonáták, közülük néhánynak első felvétele hallható. 2015-ben „Corelli’s Legacy” címmel a Hungaroton gondozásában megjelent lemezét pedig a híres olasz mester és tanítványai műveiből állította össze. Szerteágazó koncerttevékenysége mellett rendszeresen tart kurzusokat, előadásokat Európa országaiban és Új-Zélandon is.”

MÁJUS 13. (vasárnap)
 • 14:00
  „Autentikus” előadásmód? „Élő” zenei tradíció? avagy Hogyan játsszuk ma a régebbi korok zenéit?

  • A historizmus rövid története – A romantikus és barokk zenészideál – A 19. század és intézményeinek máig élő hatása – Játszd, ahogy érzed? – A zenei evolúció tana – Zenehallgatási szokások régen és ma – Régi hangszerek, mai fülek – Lehetséges mai előadói hozzáállások – Korhűség, mint marketingfogás: a kommersz barokk
 • 16:00
  Milyen egy „autentikus” vonóshangszer és hogyan érdemes rajta játszani

  • Korhű hangszerek alapvető jellemzői – Kedvelt modellek – Régi hangszer vagy kópia? –Vonók és vonások: a különböző nemzeti stílusok – A historikus húrok – Esztétikai és hangzásbeli elvárások régen és ma – Amit az ikonográfiából és a korabeli írott forrásokból a hangszerekről
MÁJUS 20. (vasárnap)
 • 14:00
  A historikus zenei együttesek

  • Híres korabeli együttesek: Corelli és Lully – A barokk zenekar hangszerei és hangzásvilága – Egyházi és világi együttesek mérete és felépítése – Az operazenekar – Karmester a 18. században? – A zenekarvezetés története
 • 16:00
  Kottakép és jelentése

  • Hogyan olvassuk a korabeli kéziratokat, első nyomtatott kottákat? – Artikulációk és „vonások” – Ami a kottaképből nem látszik – „Kottahűség”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X