Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Giargiana Federico Fellini is a fiatal polihisztor rajzait gyűjtötte

Federico Fellini is a fiatal polihisztor rajzait gyűjtötte

Harminc éve hunyt el a tripoli születésű Herbert Pagani. A fiatal művész rajzait, aki gyerekkorát Olaszország, Svájc, Franciaország és Németország között ingadozva töltötte, az ismert rendező mellett olyan olasz hírességek gyűjtötték, mint Giorgio Soavi vagy Bernardino Zapponi.

- hirdetés -

Pagani később felcsapott színésznek, zenésznek és dalszerzőnek, műveit olaszul és franciául adta elő. Ahi… le Hawaii című dalával Alberto Sordi 1969-es filmjében is szerepelt. Zenei stílusát, a kortárs olasz Fabrizio De Andréhoz hasonlóan, leginkább Edith Piaf és Georges Brassens befolyásolta. A hetvenes években az arte povera hatását magán viselő szobrokat kezdett el készíteni használt cipőkből, ebből néhányat Milánóban is kiállítottak.

Mit keres a zsidó Eszter a milánói dómon?

- hirdetés -

A kozmopolita művész környezetvédő, politikai aktivista és elkötelezett cionista is volt, egyik legnagyobb hatású munkája, az arab-izraeli konfliktusra reflektáló költői hitvallásként is felfogható Arringa per la mia Terra (1975). A sarkos mondatokkal átszőtt filozofikus szöveg egyik frappáns kiszólása, hogy

„a Biblia a legtöbb példányban eladott könyv a világon és egyben a legfélreértettebb is”.

A szülőföldjét származása miatt elhagyni kényszerülő Pagani gondolatai különös hangsúlyt kapnak most, a modern izraeli állam 70. születésnapja után nem sokkal. A leukémiában fiatalon elhunyt művész emlékét ma is ápolják a milánói közösségben, több írás és könyv is megjelent életéről és művészetéről.

A városhoz és tájékához fűződő szoros kapcsolatáról Lombardia című dalában tesz tanúbizonyságot.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.