Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív Hangszercsodák Filmszalagokkal működő hangszert szabadalmaztatott a négyrotoros helikopter tervezője

Filmszalagokkal működő hangszert szabadalmaztatott a négyrotoros helikopter tervezője

A Szovjetunióból az Amerikai Egyesült Államokba emigrált fizikus, Ivan Eremeeff elsősorban az aviatika és a műszaki rezgéstan kapcsolatával foglalkozott. A „repülő polipnak” is nevezett négyrotoros helikopter tervezőjével, George De Bothezat-vel közösen szabadalmaztatták a repülőgépekhez használt fémlemezek rezgéseit mérő készüléket, a légsebességmérőt és az épületnek álcázott mozgatható hangárt.

- hirdetés -

1922. december 18-án együtt emelkedtek a levegőbe az amerikai légierő által megrendelt vertical airplane (függőlegesen felszálló repülőgép) tesztrepülésén, de a labilis Bothezat-helikopter nem győzte meg a megrendelőket, így a találmány hamar feledésbe merült. Eremeeff a kudarc után is folytatta kísérleteit, és először 1928. március 2-án a sorba kapcsolt oszcillátorok összeadódó rezgéseinek karakterisztikájáról szóló téziseit, majd 1930. július 10-én a Wave Production (Hullámkeltés) című elméletét szabadalmaztatta.

- hirdetés -

Az orosz feltaláló 1933. november 10-én jelentette be első fotoelektromos hangszerét, amely egyedülálló módon nem perforált, vagy fotoeljárással preparált forgótárcsákkal, hanem filmszalagokkal működött. A celluloidtekercsekre sávonként rögzítette a hullámformákat, amelyeket erős fényű lámpával átvilágítva, fotocel- lákkal alakított át rezgésekké. A fénynyalábokat a lenyomott billentyűkkel elmozdított árnyékolólemezek engedték tovább egy gyűjtőlencse felé, amely a sugarakat pontosan a megfelelő hangsávokhoz irányította a mozgófilm elé helyezett rekeszeken át.

Mandel Róbert a Kossuth Kiadónál megjelent kötetéről ide kattitva olvashat bővebben.

Ivan Eremeeff a többórányi információt tartalmazó filmmel lehetővé tette, hogy akár előre rögzített beszédhangokon játsszon, vagy zenei kíséretet keverjen az előadáshoz. Az 1934. szeptember 24-én bejelentett utolsó szabadalmában, a mások által is sikeresen alkalmazott forgótárcsás technológiát tökéletesítette és ötvözte saját újításaival. Egyetlen hangszere valósulhatott meg, melyet a WCAU rádió megrendelésére készített. Az 1935-ben bemutatott Photona briliáns technikai kuriózumnak számított, de a kezdeti sikerek ellenére a háborúban főként hadijelentésekkel jelentkező rádióban a hangszer nem játszhatott jelentős szerepet. Eremeeff – már Ivan Jerome néven – 1942-ben egy új repülőgépet, majd 1944-ben egy mozgófilmkamerát talált fel. 1955-ben tiltott témájú pornográf filmek készítése és terjesztése miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélték, de az óvadék elhelyezése után örökre nyoma veszett.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.