Papageno Radio
Címlap Gyakorlati tippek kórusoknak új közönség elérésére

Gyakorlati tippek kórusoknak új közönség elérésére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Csökken a klasszikus zene közönsége, egyre kisebb az a felület, amelyen elérhetik a régi és új hallgatókat – ezekkel a megállapításokkal tisztában vagyunk. De mit ültethetünk át egy angol kórus vezetőjének tapasztalataiból a magyar gyakorlatba?

Toby Spence brit tenor évek óta tagja egy húsztagú panelnek, amelyben zeneszerzők, zenészek, újságírók, filozófusok, közgazdászok, matematikusok és művészeti menedzserek, művészeti intézmények vezetői találhatók. Találkozóik rendszeres forgatókönyve a következő: felmerül egy kérdés vagy egy ötlet, amelyet a zenei területen kívülről érkezett tag vet fel, a zenei terület képviselői pedig azzal söprik le az asztalról, hogy ez nem olyan egyszerű, vagy hogy ezt már próbálták.

Spence a The Guardiannak írt véleménycikke szerint nem muszáj a válaszokat mindig a zenén belülről megadni. Vannak olyan zenerajongók, akik ismerik ezt a speciális területet, a művészeket, értik a művészetet, és ezzel az empátiával, háttértudással, mégis kívülről érkezve új perspektívát adhatnának egy-egy probléma megoldásához.

A tenor szerint több elkötelezett koncertlátogató lenne, ha ismerné a zenét, amit hall, ha lenne megfelelő információja róla, ha például zenetörténészi bevezetővel kezdődne a hangverseny, ami jóval izgalmasabb, mint a nyomtatott koncertprogramot végigböngészni. Szerinte az is meggyőző, ha egy sokak által más területről ismert zenerajongó osztaná meg élményeit, szenvedélyét.

Kórusélet az ezer tó földjén

Toby Spence egy éve lett az 1876-ban alapított Bach Kórus vezetőségének tagja. 250-en énekelnek a nagy hagyományú amatőr kórusban, amelynek több tagja mutatott nyitottságot az operaénekes javaslatára: arra, hogy együtt dolgozzák ki a következő koncerthez kapcsolódó extra programot, kísérőanyagokat. A kísérlet azt bizonyította, hogy elhivatott, a területet ismerő amatőrök segítségével a zenét közelebb lehet vinni a közönséghez, többeket lehet elérni.

Máshogy éneklünk-e egyénileg, mint csoportosan?

Egyelőre egyetlen projekt van a csapat mögött, de a koncert után szeretnék hallani a közönség véleményét is.

(Via The Guardian)

Promóció

X
X