Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Hogyan tudnak a zenészek testükön keresztül új készségeket fejleszteni?

Hogyan tudnak a zenészek testükön keresztül új készségeket fejleszteni?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Erre a kérdésre ad választ az amszterdami zeneakadémián oktató Dezső Virág módszere. A táncművész Magyarországon egyedül a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanítja „A Mozdulat Zeneiségét”.

Egyszerű mozdulatokkal, fizikai úton keresi a zenei kommunikáció alappilléreit, az idő, energia, tér, légzés, ritmika, dinamika kapcsolatát „A Mozdulat Zeneisége”- módszer, amit  a modern mime, a tánc, az instant kompozíció és a zene világát ötvöző előadóművész, Dezső Virág dolgozott ki.

Egy olyan jelenlét kialakítása a cél a zenészek, illetve növendékek számára, ami nem csupán a fülekre összpontosít.

- hirdetés -

“Sokan azt gondolják, mozogni tanítom a fiatalokat, hogy jobban ki tudják fejezni a zenei mondanivalót. Tulajdonképpen az érzékelés és a tudatosság felébresztéséről van szó. Könnyen kivitelezhető mozgásokon keresztül próbáljuk megérezni, honnan indul egy-egy mozdulat, hova érkezik, milyen módon és milyen összetevők határozzák meg a minőségét.”

forrás: unideb.hu

A képzésen részt vevő növendékek nem csak az egyéni előadásmódban, hanem a kamarajátékban is fejlődhetnek, hiszen sok olyan, figyelmet segítő gyakorlatot is megismernek, melyek a testen keresztüli figyelmet erősítik.

Dezső Virág 10 éve foglalkozik leendő és végzett előadóművészekkel. Elsőként énekesekkel kezdett dolgozni a holland fővárosban, számukra „fizikai színészetet” oktat. Időközben jelentkezett egyre nagyobb igény a hangszeres zenészek és komponisták körében is, emiatt dolgozta ki 5 évvel ezelőtt „A Mozdulat Zeneisége”- tárgyat. A programot az amszterdami zeneakadémián már kutatási témaként is feldolgozták mesterképzésben résztvevő hallgatók.

“Azt tapasztalom, hogy az énekeseknél sokkal több a kontroll, az óvatosság, a hangszeres zenészek bátrabban kockáztatnak, kipróbálnak újdonságokat. Nagyfokú szabadságot és improvizációs kedvet érzek például, amikor a régizene területén érintett növendékekkel, vagy zenészekkel dolgozom. Nyilván meghatározó, ha valaki karmesternek, fúvós vagy éppen ütőhangszeres művésznek készül, vannak különbségek, de a lényeg alapvetően minden területen ugyanaz: a kommunikáció a választott zenedarabon keresztül. Ehhez próbálok segítséget nyújtani” – mondja Dezső Virág.

Az előadóművész Magyarországon kizárólag a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán oktat, ahol kétféléves képzést tart a hallgatóknak. Emellett az utóbbi két évben a debreceni intézmény hagyományos júliusi rendezvényének, az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának is vendégoktatója volt. Részese lesz az idei, július 15-e és 24-e között zajló programnak is, kurzusára az ymsa.unideb.hu oldalon lehet jelentkezni.

(Via unideb.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X