Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Hollywoodi thriller-sorozat hátteréül szolgáltak az Operaház terei

Hollywoodi thriller-sorozat hátteréül szolgáltak az Operaház terei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az amerikai filmesek igazán kihasználták a korszerűsítés előtt álló Operaház utolsó perceit. Sorozatgyilkosságok, nyomozás, titkok, ügynökök szerelme, kémek harca – ezek a főbb motívumai azoknak a filmalkotásoknak, amelyek hátterében oly ismerős terek tűnnek fel.

A cikk eredetileg az Opera
Magazinban jelent meg.

Ki gondolná, hogy rekkenő hőségben vették fel az amúgy zord képi világú The Alienist című thriller-sorozat egyes jeleneteit? A tavaly augusztusi kánikulában az Andrássy úti Ybl-palota hátsó folyosóin járva-kelve olyan hírességgel futhattak össze az operaházi kollégák, mint Daniel Brühl. Sokan nem is hittek a szemüknek, pedig a Goodbye Lenin! és a Becstelen Brigantyk című opuszokból is ismert színész igazán kedvesnek bizonyult. A The Alienistben

Brühl épp Dr. Laszlo Kreizlert, a magyar származású kriminálpszichológust alakítja,

- hirdetés -

de nem ez az első magyar vonatkozású munkája: a Báthory Erzsébetről szóló A grófnő című film kapcsán már közelebb került a történelmünkhöz, és néhány helységnevünk helyes kiejtését is elsajátította. Az Ybl-palota azért válhatott forgatási helyszínné, mert a nálunk A halál angyala címen ismert, rejtélyes sorozatgyilkosságok felgöngyölítéséről szóló regényből készült sztori épp az 1890-es években játszódik, vagyis nem sokkal az Operaház megnyitása utáni időkben.

Daniel Brühl és Luke Evans

Másrészt Brühl rendelkezett némi helyismerettel is, hiszen a tavaly márciusi Siegfried-premieren ő is ott ült a nézőtéren. Ahogy jelen volt Wagner operájának előadásán a The Alienist másik főszereplője, a borzalmas halálesetek kibogozást segítő újságírót megformáló Luke Evans is.

Nagyobb titokban zajlott azonban a Red Sparrow (Vörös veréb) forgatása.

Az amerikai thrillerben az Oscar-díjas Jennifer Lawrence egy orosz kémet alakít, akinek a CIA egyik ügynökével kell felvennie a kapcsolatot, hogy adatokat szerezzen tőle – minden áron. A kiszivárgott hírek szerint az amerikai színésznő nagyon jól érezte magát nálunk a több hónapos forgatás alatt, megszerette Budapestet, azt azonban még neki sem sikerült elérnie, hogy itt legyen a film március elejére időzített premierje.

Jennifer Lawrence

Érdekesség a mindössze huszonhét éves Lawrence pályáján, hogy nem a Napos oldal című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díj, hanem Az éhezők viadala hozta meg számára a közönségsikert. Azóta a Joy-ban és az X-Men részeiben láthattuk. Karrierje 2009-ben vette kezdetét a Megváltás című filmmel, amelyben Charlize Theronnal játszik. Apropó Theron! Tavaly nyáron mutatták be itthon az Atomszőke című, hidegháborús témájú kémdrámát, amelyet a balerinamúlttal rendelkező Oscar-díjas művész szintén Budapesten forgatott.

Becsomagolt székek és lebontott álmennyezetek – ilyen most az Operaház

Ahogy a 2016-os tavaszi számunkban már beszámoltunk róla, itt tartózkodása alatt ő is ellátogatott az Operaházba, ahol A diótörő és a Rómeó és Júlia című balettokat nézte meg, majd Solymosi Tamás balettigazgató kalauzolásával a kulisszák mögött üdvözölte a Magyar Nemzeti Balett művészeit.

Az Operához köthető hollywoodi névsorhoz a Terminal című disztopikus thriller szereplői is hozzátartoznak.

A forgatás 2016 májusában zajlott az Eiffel Műhelyházban, olyan színészekkel mint a szintén a Becstelen Brigantykból és a Wayne világából ismert Mike Myers, A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső című filmben is látott Dexter Fletcher, valamint A Wall Street farkasával a köztudatba berobbanó Margot Robbie. Vaughn Stein rendező választása azért esett a MÁV egykori Északi Járműjavítójára, mert hangulatában megfelelt a felvázolt jelenetekhez, és valószínűsítették, hogy az Egyesült Királyságban sosem találtak volna ekkora méretű, használaton kívüli komplexumot.

A film várhatóan szintén idén tavasszal kerül a nézők elé, tehát ha egy kis kikeleti borzongásra vágyunk, elég a legközelebbi moziba mennünk, ahol – ne csodálkozzunk! – egy kicsit az Opera épületeiben érezhetjük magunkat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X