Papageno Radio
Címlap Kiállítás nyílik Liszt Ferenc kottagyűjteményéből

Kiállítás nyílik Liszt Ferenc kottagyűjteményéből

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A „Kérem, ne küldjenek több kottát!” – Válogatás a Liszt-hagyaték legszebb kottáiból tárlat május 11-től tekinthető meg egy éven keresztül a Liszt Ferenc emlékmúzeumban.

Liszt Ferenc budapesti könyv- és kottatára a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményének fontos része, melyet a zeneszerző végrendeletében hagyott a Zeneakadémiára. A kottákba és könyvekbe kék, kör alakú pecsét került „Liszt Ferenc hagyatéka” felirattal. A mintegy 2500 kottát számláló gyűjteménynek eddig mindössze töredékével ismerkedhettek meg a látogatók, hiszen túl a zeneművek elképesztő mennyiségén és sokféleségén, számos olyan szerző volt, aki csak közvetetten vagy egyáltalán nem kapcsolódott Liszthez. Pedig ezek a szerzemények ugyanúgy Lisztről és koráról, a 19. századi világról és az akkoriban kialakult tömegkultúráról, az aktuális divatokról mesélnek. Egyszersmind beszédes tanúi Liszt önként vállalt, de idővel terhessé vált mentorságának: a feltörekvő fiatalok és pályatársak folytonos biztatásának és támogatásának.

Liszt Ferenc portréját is kiállítják az Ermitázsban

A múzeum időszaki kiállítása a hagyaték gyönyörűen illusztrált kottáit mutatja be, s a dekoratív kottacímlapok a 19. század zenei és vizuális kultúrájának egy speciális szegmensébe engednek betekinteni. Bármilyen szépek is ezek a kották, biztosra vehetjük, hogy Liszt nem mindegyiktől volt elragadtatva.

A hagyatéknak ugyanis jelentős részét képezik az olyan zeneművek, amelyeket Liszt csodálói küldtek a mesternek, általában azért, hogy Liszttől méltató sorokat kapjanak cserébe. Küldték, annak ellenére, hogy Liszt folyóiratokban több alkalommal is nyílt levelet jelentetett meg arról, hogy nem szeretne kottákat kapni, mert az ilyen felkérések zavarják őt a munkájában.

A kották nemcsak a zeneszerzők, de a kiadók és tanítványok közvetítésével is eljuthattak Liszthez, aki megőrizte azokat, a jobbakat és a rosszabbakat egyaránt. A kiállítás csak Liszt kortársainak kompozícióival és az azokhoz kapcsolódó kiadványokkal foglalkozik.

Természetesen bőven találunk kottákat olyanoktól is, akikkel Liszt valóban kapcsolatban állt, akikkel levelezett, találkozott személyesen, esetenként tanította, biztatta, segítette őket. Csak néhány példa a kiállításon szereplő, Liszt számára fontosabb szerzők közül: Bedřich Smetana, William Mason, César Cui, Robert Franz, Siposs Antal, Ábrányi Kornél, Mosonyi Mihály, Joseph d’Ortigue, Camille Saint-Saëns, Felix Draeseke.

Promóció

X
X