Papageno Radio
Blogok Debrecen „Ütős” és „komoly”: kivételes koncert lesz a Debrecen ritmusai

„Ütős” és „komoly”: kivételes koncert lesz a Debrecen ritmusai

2018. május 31-én és június 1-jén 19.30 órától a Kölcsey Központ Nagytermében, a Debrecen ritmusai című koncerten együtt lép a színpadra a Talamba Ütőegyüttes a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal. A Talamba kivételesen tehetséges zenészei Debrecenből indultak: itt alapították meg még főiskolásként a zenekart. Most a Kodály Filharmónia együtteseivel együtt, különleges műsorral búcsúztatják a 2017/2018-as koncertszezont. Ez alkalomból beszélgettünk az ütőegyüttest vezető Zombor Leventével.

– Még 1999-ben, Debrecenben találkoztak a Talamba leendő tagjai.

– Mindannyian az akkor még Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanultunk, barátok lettünk, és ott fogalmazódott meg bennünk, hogy érdemes lenne alapítani egy együttest. Az egyetemen sok hangszer rendelkezésre állt, így koncerteket kezdtünk szervezni, ahol a saját szerzeményeinket adtuk elő. Ezek nagyon népszerűek lettek, amitől igazán megjött a kedvünk ahhoz, hogy ezzel komolyabban is foglalkozzunk. Még hallgatóként kimozdultunk az egyetemi közegből, a városból, az ország több pontjára is elvittük a produkcióinkat. Diploma után jött egy nagyon nehéz időszak. Saját hangszereket kellett beszereznünk, próbatermet találnunk. Debrecenben – bár kaptunk baráti segítséget – de nem boldogultunk. Végül 2007-ben áttettük a székhelyünket Gödöllőre, ahol a város azóta is támogat bennünket, európai körülmények között dolgozhatunk – a mai napig itt lakunk.

– Az örömzenélésből professzionális együttes bontakozott ki az elmúlt közel 20 év alatt.

– Kiadtunk nyolc nagylemezt, számos elismerést kaptunk – köztük az Artisjus-díjat, valamint Debrecen Kultúrájáért Díjat is –, és több nemzetközi versenyen szerepeltünk sikerrel. Az ország legnagyobb koncerttermeiben, például a Művészetek Palotájában, vagy a pécsi Kodály Központban adtunk teltházas koncerteket. Minden évben új műsort készítünk, s folyamatosan turnézunk gyerekeknek, fiataloknak szóló hangszerbemutató koncertjeinkkel, amelyet iskolákba viszünk el. Az ország egyik legnagyobb hangszerparkjával – közel 400 ütőhangszerrel – rendelkezünk, amelyet sok-sok munkával, saját erőből vásároltunk meg. Tavaly 147 koncertet adtunk, tehát elég elfoglalt a csapat. Valóban, most már nemcsak hobbi, „nem csak” szerelem a zene, hanem ez az életünk, az örömmunkánk.

Talamba

– Klasszikus zenészeknek tartjátok magatokat?

– Klasszikus zenét tanultunk a főiskolán, szimfonikus zenekarokban is játszottunk már, egyénileg, kisegítő zenészként, szólistaként és koprodukciókban is.

De nálunk azok a kategóriák, hogy „könnyűzene” vagy „komolyzene” nem léteznek. Szerintünk rossz és jó zene van, mi ez utóbbit próbáljuk meg prezentálni.

Nagyon széles a Talamba repertoárja, egy Bach-hegedűversenytől DJ Bootsie-ig sok minden belefér. Bach is hétvégente menüetteket, azaz tánczenét játszott a hajdani „vendéglátó-ipari egységekben”, akkor az vajon komolyzene volt?

– Elképesztően sokféle ütőhangszer létezik. Az ütőhangszeres művész mindegyiket meg tudja szólaltatni?

– 4-5000-féle ütőhangszer ismert a világon, ebből nekünk 3-400 van. A főiskolán az alapokat megtanulja az ember: a szimfonikus zenekari timpani, kisdob, nagydob, cintányér, különféle dallamhangszerek, de ezek csak az alaphangszerek. Állandóan, mindig tanulnunk kell az újabb- és újabb típusokat megszólaltatni. Az ütőhangszerek világa gyakorlatilag kimeríthetetlen. A mi zenénk folyamatos gyakorlást igényel.

– Jól képzett énekesek is vagytok, a debreceni koncerten hallhatjuk ezt?

– Ketten az együttesből kórusmúlttal rendelkezünk: Szabó Dénesnél, a nyíregyházi Cantemus Kórusban nevelkedtünk, Szitha Miki kollégám karvezetésből is diplomázott. A mostani koncerten is fogunk énekelni, a Talamba saját számaiban. De minden tag hozzátesz valami pluszt az együttes működéséhez. Szitha Miki és Grünvald Laci a zeneszerzéssel, hangszereléssel foglalkoznak, V. Nagy Tamás az együttes gazdasági és informatikai dolgaival törődik. Én pedig a zenekar vezetésével, menedzselésével foglalkozom a „zenélés” mellett.

– A Debrecen ritmusai koncerten a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal léptek fel.

– Tavaly ősszel a Ferihegyi Repülőtéren már koncerteztünk együtt a Kodály Filharmónia együtteseivel, a Carmina Buranát adtuk elő a CAFe Budapest fesztiválon, de Debrecen Európa Kulturális Fővárosa pályázatának első fordulós beadását is együtt ünnepeltük a MODEM-ben. A mostani koncert nagyon izgalmas lesz.

Somogyi-Tóth Dániel karmesterrel azt beszéltük meg, hogy a Talamba újabb arcait tudjuk a hangversenyen megmutatni: játszunk barokk zenét, romantikus zenét is – igazi időutazás lesz.

Vibrafonon teljes egészében elhangzik majd Bach E-dúr hegedűversenye, Gershwin Kék rapszódiájának zongoraszólama pedig a világon elsőként marimbán szólal meg. Lesznek részletek az idén 100 éve született Leonard Bernstein West Side Storyjából, de az Ibériai-félszigetről is hozunk dallamokat; a „brazil” fináléban pedig a Rio című rajzfilm zenéje csendül majd fel. A koncerten a Talamba mellett a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus, valamint énekes szólisták is színpadra lépnek: Nagy Kíra, Biri Gergely és Dánielfy Gergely. A koncertet Somogyi-Tóth Dániel vezényli.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!