Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok Van-e még esély rá, hogy Petőfi életműve megszabaduljon a rákent sztereotípiáktól?

Van-e még esély rá, hogy Petőfi életműve megszabaduljon a rákent sztereotípiáktól?

A május tizedikén megtekinthető Petőfi Sándor-esttel immár nyolcadik előadásához érkezik a 2016 végén indult Vers-estek a Müpában című népszerű sorozat. A Szálinger Balázs összeállításában, Novák Eszter rendezésében megvalósuló előadás ismét izgalmas párbeszédet ígér a klasszikus életmű és annak válogatója, újraértelmezője között.

- hirdetés -

Vajon van-e még esély rá, hogy Petőfi Sándor életműve megszabaduljon az utókor által rákent sztereotípiáktól? Vagy most már örökre csupán az Anyám tyúkja és a Nemzeti dal költője marad? Kétségtelen, talán egyetlen költőnk sincs, akit ennyire szűk szerepbe és értelmezési keretbe helyezett volna az utókor. Amíg a fentebbi két verset minden általános iskolát végzett ember fejből fújja,  ezek mellett hirtelen legfeljebb még a Szeptember végén ugrik be neki, ha Petőfi lírájáról kérdezik.

Egy számkivetett européer

- hirdetés -

Ezen a helyzeten kíván változtatni nemes indulattal a József Attila-díjas Szálinger Balázs, aki számára szintén nem volt evidencia a Petőfi-lírában való elmélyülés.

Szóval, nekem a világon semmi gondolatom nem volt Petőfivel kapcsolatban — mondja. — Illetve pont annyi, mint egy gimnáziumot elvégzett embernek. Akinek Petőfiről sokkal inkább jut eszébe a március 15. és a szobor, mint az, aki verset ír. És ez pont semennyi. Még Csokonait is közelebbinek tartottam, mint minden költők költőjét — ismeri be, mígnem egy váratlan felkérést kapott.

Már 26 éves, azaz Petőfi korú volt, amikor Háy János rábízta az Egy (két) hang könyvsorozat Petőfijének szerkesztését. Reflexből tiltakozott ellene, mondván, neki semmi köze sincs Petőfihez. Aztán úgy harminc oldal után már tudta, hogy tényleg ő minden költők költője. Azóta sokszor hívják gimnazistáknak előadást tartani, mondja, akik éppen annyit gondolnak a költőről, mint amennyit ő is gondolt valamikor.

Iszonyatos, mire használja Petőfit az irodalomoktatás — folytatja. — Ő lehetne az első számú nagykövetünk a tinik felé. Mert bájos, kölykös, vagány, vicces, gonosz… És éppen őt fektetjük ki előttük eleve halottnak, éppen őt heréljük ki és tesszük érdektelenné.

Összeállítása mindebből adódóan a nagy versek szerepeltetése mellett „az ismeretlen Petőfire” helyezi a hangsúlyt, a költő izgalmasan új, érvényes portréját rajzolva meg. Meglepetésekkel teli, felfedezésekben gazdag, tanulságos este lesz.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!