Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kataliszt A fonyódi villa panorámája Szinyei Merse Pált is megihlette

A fonyódi villa panorámája Szinyei Merse Pált is megihlette

Fonyód, Bartók Béla utca 3.

Az épület a fonyódi Várhegy egyik legszebb panorámájú pontján áll.

- hirdetés -

- hirdetés -

Az orvosi doktorátussal rendelkező, többek között Kelet-kutatóként is számon tartott lászlófalvi Velics Antal (1875–1915) építtette az 1900-as évek elején.

Jelentős kultúrtörténeti vonatkozása, hogy 1916 és 1917 nyarát benne töltötte családjával együtt Szinyei Merse Pál. Balatoni tartózkodásai idején hozzávetőleg tíz festményt alkotott. A témáról a dédunoka Szinyei Merse Anna és a kiváló fonyódi helytörténész, Varga István rendkívül érdekes kötetet állított össze, amely itt teljes terjedelmében hozzáférhető.

A Fonyódi Múzeum

Az épület az 1980-as évek végéig moziként üzemelt. Felújítása után, 2004-ben nyílt meg termeiben a fonyódi Természetvédelmi és Helytörténeti Múzeum, ma egyszerűen Fonyódi Múzeum. Benne a Fonyód történetét és néprajzát bemutató állandó kiállítás mellett időszaki tárlatokat is rendeznek.

A Fonyódi Múzeum

Az állandó kiállítás része a Huszka Jenő-emléksarok a zeneszerző bélatelepi villájából származó íróasztalával valamint  képekkel  és dokumentumokkal. Köztük ott látható a részben Fonyódon – a kor híres primadonnája, Péchy Erzsi számára – komponált Lili bárónő híres részlete, a Tündérkirálynő, légy a párom kezdetű kettős kézirata.

Az elfelejtett primadonna nyaralója

A népszerű operettszerző csaknem négy évtizeden át, 1907 és 1944 között pihent és alkotott nyaranta a közelben, a szintén a Várhegy gyönyörű panorámasétányán lévő villájában.

Számos dokumentummal állít emléket a múzeum a Fonyódhoz szintén ezer szállal kötődő Fodor András költőnek, aki az irodalom mellett előszeretettel foglalkozott a huszadik század zenetörténetével, legfőképpen Bartók Bélával és Igor Stravinskyval.

Egy régi villában, a Hunyadi utca 13. alatt töltötte nyarait, ahol számos verset és tanulmányt írt, és ott rendezte sajtó alá legendás naplójának köteteit. Takáts Gyulával és Simon Ottóval alapította meg a Fonyódi Helikon költőtalálkozókat. 1997 nyarán a fonyódi strandon érte a váratlan szívhalál. Villájának homlokzatát 2001-ben portrédomborműves emléktáblával jelölték meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!