Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Feltárulnak egy régvolt magyar orgonaépítő család műhelytitkai

Feltárulnak egy régvolt magyar orgonaépítő család műhelytitkai

A hajdani Felső-Magyarország egyik jelentős orgonaépítő műhelye mintegy kétszáz új hangszert készített négy nemzedéken át, a XVIII. század közepétől a XIX. század végéig. A közelmúltban felbukkant, közel nyolcvan darabos hagyaték nemcsak a Pazsiczky család, hanem egyúttal a magyarországi orgonaépítészet történetének is különleges dokumentuma. Az albumot június 15-én mutatják be a Régi Zeneakadémián.

- hirdetés -

A Pazsiczky-hagyaték címmel jelenik meg új kötet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Kutatócsoportja kiadásában, a hazai egyházzene történeti forrásait feltáró Musica Sacra Hungarica sorozat részeként.

A hagyaték jelentősége rendkívüli, hiszen a hagyományos, kézműves orgonaépítés korából, a XIX. század vége előtti időből hasonló gyűjtemény hazai mestertől eddig nem volt ismert.

- hirdetés -

Meghatározó része az a közel félszáz ajánlati orgonarajz, amelyek a Pazsiczkyak bútorműves tevékenységének teljes utolsó évszázadát átfogják. Többségükön olyan orgonaszekrények ábrái láthatók, amilyenek a műhelyben már a XVIII. század utolsó harmadában is készültek. Így a könyv bemutatja a késő barokk hagyomány továbbélését is a XIX. század végéig. A sok rajzon jól látható, hogy a szekrényeket néhány formai elem készletszerű felhasználásával, társításával, mintegy elemes bútorként tervezték meg.

Világörökség lett az orgonaépítés és az orgonazene

A hagyatékban található az 1757-ben megkezdett, de később elveszett szlovák nyelvű műjegyzék egy XIX. századi kéziratos másolata és kiegészítése, amelynek elemzése először ad pontos képet a Trencsén megyei műhely tevékenységének változásairól és területi kiterjedéséről.

Enyedi Pál orgonaművész – forrás: zeneakadémia.hu

A kétszáz hangszernek mára mintegy ötöde maradt fenn, részben töredékesen, főként a mai Szlovákia területén. Magyarországon a Pazsiczkyak munkájával napjainkban Esztergomban, Pusztaszabolcson és Szobon találkozhatunk.

További különlegesség, hogy a családi dokumentumok segítségével sikerült a rajeci anyakönyvekből azonosítani a négy nemzedék orgonaépítőinek többségét, és vázlatosan megrajzolni az eddig ismeretlen Pazsiczky-családfát.

A magyar, szlovák és német nyelvű kötetet Hock Bertalan orgonaművész és Enyedi Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének tanára szerkesztette, rendkívül igényes, képekkel teli, reprezentatív formában.

A könyv ünnepélyes bemutatóját 2018. június 15-én, 17 órakor tartják a Régi Zeneakadémia Bach-termében (Budapest VI., Vörösmarty u. 35.).

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X