Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ismét képviselteti magát az újcirkusz műfaja a Művészetek Völgyében

Ismét képviselteti magát az újcirkusz műfaja a Művészetek Völgyében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az újcirkusz műfaja a XX. században kelt életre, egészen pontosan az 1970-es években Franciaországban, Ausztráliában, Amerikában és az Egyesült Királyságban. Az újcirkusz a klasszikus cirkuszi elemeket ötvözi a színházzal, nagy hangsúlyt fektetve a díszletre, a jelmezekre, a zenére, a fényekre. Fontos a történetmesélés az előadásoknál és a karakterfejlődés, megjelenik az akrobatika, a zsonglőrködés, a légtorna, a színjátszás, a komédia és a mágia. A Művészetek Völgye tavaly indult helyszíne, a Cirque du Tókert több igazán különleges előadással várja az újcirkusz rajongóit.

Recirquiel Újcirkusz Társulat: Párizs éjjel, július 20. és 21. 19.30. Cirque du Tókert, Művészetek Völgye

Az első magyar újcirkuszi társulat először egy előadásra állt össze, hogy megnézzék, van-e itthon létjogosultsága ennek a műfajnak. Az előadás Recirquel néven futott, ez lett később az állandósult társulat neve is. A Recirquel Újcirkusz Társulatot a kezdetektől imádja a hazai és nemzetközi közönség. Párizs éjjel című darabjuk több nemzetközi fesztiválon is sikert aratott, tavaly a világ legnagyobb fesztiválján, az Edinburgh Fringe-en, idén az 1953 óta megrendezett Bergen Nemzetközi Fesztiválon tartolt. Az előadás a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét. A Müpa és a társulat közös produkciója a világhírű, magyar származású fotóművész, Brassaï (eredeti nevén Halász Gyula) jellegzetes világából merít inspirációt.

Frenák Pál Társulat: Lutte, július 25. 19.30. Cirque du Tókert, Művészetek Völgye

- hirdetés -

Budapestet és Párizst köti össze a Frenák Pál Társulat is, akik alakulásuk óta a klasszikus és modern technikákkal egyaránt élő egyedi stílust, táncnyelvet alakítottak ki. Előadásaik sajátossága a mimika, a jelnyelv, a mozgásnyelvek használata, merítve a kortárs design, divat, építészet, zene és cirkusz műfajából is. Új előadásuk, a LUTTE, melyben tükörfényű, vakítóan fehér szőnyeg jelöli ki a szembenézés, a tánc, pontosabban a küzdelem terét – a küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Hol saját törékenységük, hol saját állati ösztöneik, hol a külvilág végtelen agressziója ellen harcolnak.

A részletes programokért keresse a Papageno különszámát!

A küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. A skandináv mitológia letisztultságából, az izlandi sagák motívumaiból és a harcművészetek (cselgáncs, ökölvívás, glima) brutális erejéből, formanyelvéből egyaránt inspirációt merítő LUTTE fontos darab a társulat életében, hiszen az előadásban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új táncosgeneráció, több olyan, a társulathoz frissen csatlakozott tehetséggel, akiket eddig még nem láthatott a közönség Frenák Pál színpadán.

Firebirds társulat – forrás: Művészetek Völgye

Firebirds: Freak Fusion Cabaret, július 28. 19.30. Cirque du Tókert, Művészetek Völgye

A Firebirds Társulat 2000-ben alakult, repertoárjukban megtalálhatók varieté előadások, újcirkusz darabok, gyerekműsorok, tűztánc és tűzszínház is. A Művészetek Völgyében workshopokat is tartanak, ahol megtanítják a látogatókat gólyalábazni, labdazsonglőrködni és hulahoopozni. A Freak Fusion Cabaret előadásuk igazi csemege, a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát jeleníti meg némi sötét humorral fűszerezve, modern varieté hangulatban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X