Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Szentendrén rendezik a nemzetközi videóművészeti szemlét

Szentendrén rendezik a nemzetközi videóművészeti szemlét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A francia–svájci kurátorpáros, Paul Ardenne (történész, író, kurátor) és Barbara Polla (kurátor, író, orvos, politikus) által évenként megrendezett videóművészeti szemle idén az Art Capital keretein belül Szentendrére, a Művészet Malomba került. A videómunkák központi témája az ember és természet viszonya korunkban: az emberi beavatkozás globális hatása és az ökológia kérdései, az elveszett Paradicsom újrafelfedezése és lehetséges újjáépítése.

- hirdetés -

A kiállítást mélységes harmónia és nyugalom jellemzi. A Malom zeg-zugos falaira szemmagasságban felaggatott képernyők fenséges, ember nem lakta tájak képeit sugározzák: a sarkvidék jégtömbjeit, az óceán és az erdők mélyét látjuk. Eldönthetetlen, hogy a régmúlt jégkorszak alatti vagy a közelgő természeti apokalipszis utáni tájakat látjuk.

Alapított Édenkert Nemzetközi videóművészeti szemle

A tengervíz lassú mozgásával együtt úsznak a halak, az erdő rezdüléseivel harmóniában pillantjuk meg az állatokat.

Az ember, ha csónakján, motorján pionírként az uralkodó természeti környezetbe hatol, szintén nem tud máshogy cselekedni, csakis együttműködően, apró részecskének tekintve magát a hatalmasságok közt.

Az ökotudatosság művészi kifejezése a szürreálistól és a minimalista szépségtől a praktikusig terjed. Látjuk Miguel Angel Ríos átlátszó kockáit egy vörös homokú, kihalt fennsíkon lebegni és Janet Biggs Mars-szimulációját a utahi sivatagban egy szkafanderbe öltözött rajzművészről.

Barbara Polla kurátori tárlatvezetést tartott az Alapított Édenkert Nemzetközi videóművészeti szemlén

A Művészet Malom lépcsőire kivetített, felfelé, az élet forrása felé csörgedező víz Gianluigi Maria Masucci helyspecifikus installációja. Ursula Biemann videófilmje egy kutatónő mérési eredményeit mutatja be, melyeket a Szubatlantikus közegben, tizenkétezer évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén szerzett. Frank Smith filmje mai állapotot mutat be Louisana partjainál: a Houma indiánok földjét hamarosan elsöpri egy hurrikán, halálra ítélve így a törzs kultúráját is. Kockáztatni vagy elmenekülni? Hosszú utunk végén pedig, talán legfontosabbként, bepillantást nyerünk Ali Kazma kameráján keresztül a Széfbe, a génbankba, mely az emberiség által ma ismert összes magból őriz mintákat a Spitzbergákon.

Alapított Édenkert Nemzetközi videóművészeti szemle

A természet hatalmát és önpusztító erejét látjuk, de a kiállítás ugyanakkor kiutat is mutat a riasztó helyzetből: az Éden akár újraépíthető.

A kiállítás szeptember 2-ig látható az Art Capital Képzőművészeti Fesztivál keretein belül.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X