Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Tapasztald meg a szabadságot Szentendre legújabb élő installációjával!

Tapasztald meg a szabadságot Szentendre legújabb élő installációjával!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kert a kultúra szimbóluma. Hiszen nem más, mint az ember által meg- és átformált természet. A hozzá fűződő képzetek, jelentések gazdagsága miatt a képzőművészet évszázadokon át aktívan foglalkozott a kert megjelenítésével. Arra, hogy vajon a mai világnak, a kortárs képzőművészeknek mit is jelenthet mindez, az Art Capital idei kiállításai adhatnak választ.

- hirdetés -

„A kertek mindig vágyképek, egy óhajtott világ megidézései, de ugyanakkor a legelső kert, a Paradicsom rekonstrukciói is” – írja Adrian von Buttlar. Mátrai Erik, aki főleg színkísérletekkel, reflexiókkal és a fény hatásainak vizsgálatával foglalkozik és installációkban gondolkodik, a Czóbel Múzeum fallal körülvett, belső kis kertjébe egy öt méteres magaslest épített.

Mátrai Erik: Kilátás – fotó: Deim Balázs

Egy helyspecifikus installáció, egy megmászható, használható magasles, melynek létrehozását a művész életének egyik fontos tapasztalata inspirálta.

Nem kis kihívás felmászni erre a magaslatra, de aki mégis megteszi, olyan látványban részesülhet, amire egyébként nem lenne lehetősége. Ez az építmény nem csak arra a városra enged rálátást, ahol a templomtornyok és háztetők szerkezetessége, konstruktivizmusa a szentendrei művészek egyik fő ihlető eleme volt, hanem

az ember felfelé törésének, a fallal körülvett, elzárt kertből való kilépésének a kifejezője is lehet.

Tágabb értelemben pedig az ember ősi szándékának, a felfelé irányuló építkezésnek lehet a metaforája.

Mátrai Erik: Kilátás – fotó: Deim Balázs

Mátrai Erik (1977) 2004-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Műveit sokoldalú médiahasználat jellemzi; videói, táblaképei, melyek fő témáit gyakran a vallásból és a művészettörténetből meríti, a legújabb technikai megoldásokkal és a klasszikus ikonográfia elemeivel társulnak. A mű és a tér kapcsolatát fókuszba állító installációi gyakran szakrális térben kapnak helyet, vagy éppen maguk az alkotások adnak a helyszínnek transzcendens jelentést.

Szentendrén állítják fel Yoko Ono kívánságfáját

Mátrai Erik 2000-es évek elejétől rendszeresen kiállít budapesti és külföldi helyszíneken. Az utóbbi időben a Római Magyar Akadémián, Karlsruhéban, a ZKM-ben, a budapesti acb Galériában voltak láthatók munkái. 2006-ban Derkovits Ösztöndíjban, 2013-ban Állami Eötvös Ösztöndíjban részesült (New York). Művei megtalálhatók közgyűjteményekben is, többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben.

A kiállítás a június 9-24. között megrendezett Art Capital keretében valósul meg.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X