Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A 28. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíját amerikai kórus kapta

A 28. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíját amerikai kórus kapta

A 28. alkalommal megrendezett debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztiválon 11 ország 18 kórusa vett részt. A nagydíjas versenyben a kategóriagyőztes kórusok szólaltak meg a záróünnepségen: a  Sanghaji Ifjúsági Kórus a gyermekkórusok közül, a Cantilon Kamarakórus az ifjúsági kórusok csoportjából, a Cantemus kórus mint egyneműkar, az Imusicapella kórus az énekegyüttesek és kamarakórusok kategóriájából, valamint a vegyeskarok közül a New Dublin Voices és a Houstoni Egyetem Koncertkórusa. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott egymillió forint összegű nagydíjjal térhet haza a  Houstoni Egyetem Koncertkórusa, mely egyben meghívást kapott a Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenyre, amelyet 2019 augusztusában az olaszországi Arezzóban rendeznek.

- hirdetés -

A Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny Nagydíjának nyertese a Houstoni Egyetem Koncertkórusa – forrás: facebook.com/belabartokchoircompetition

Betsy Cook Weber, a kórus karnagya pedig a 2020-ban megrendezendő XXIX. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny zsűrijében foglalhat helyet.

Betsy Cook Weber

A Houstoni Egyetem győztes koncertkórusa az intézmény vezető vokális együttese, mely főként egyetemistákból áll, akik között zenei pályára készülők is vannak. Az énekkari tagok gyakran muzsikálnak vagy vezényelnek különféle más produkciókban is. A tanév folyamán általában 10-12 koncertet adnak, amelyek műsora a régizenétől a kortárs darabokig terjed. A tagok aktívan részt vesznek a Houstoni Egyetem operaműsorain és sokan egyházi kórusokban is szolgálnak.

A vasárnapi díjkiosztó záróünnepségen különdíjakat is átadtak. A kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat a nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a New Dublin Voices kapta a döntőben előadott Seán Doherty Under-song című darabjáért. A kórusverseny karnagyi különdíjának nyertesei Bernie Sherlock, a New Dublin Voices kórus vezetője, Denis Ceausov, a Cantemus kórus vezetője, Tristan Caliston Ignacio, az Imusicapella kórus vezetője és Vera Slasnaya, az Art Sonus kórus vezetője lettek. Az Editio Musica Zeneműkiadó Kft. különdíját – mely egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért jár – Lin Fang, a Sanghaji Ifjúsági Kórus karnagya kapta a döntőben előadott kötelező mű, Andorka Péter Kirakós című szerzeményének előadásáért. A zsűri az In Memoriam Szesztay Zsolt karnagyi különdíjat egy ezredforduló után keletkezett kortárs mű leghitelesebb tolmácsolásáért Ráczné Nyiri Dorottyának és Porcsalmy Balázsnak, az Amici Cantates karnagyainak ítélte oda. A Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft. által egy kiváló fiatal karvezető számára felajánlott kottacsomagot Nemes József, a Lautitia Gyermekkar karnagya kapta.

Új műveket is bemutatnak a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen

A kórusok a versenyprogram mellett debreceni köztereken, parkokban és templomokban is énekeltek a négynapos találkozón.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X