Papageno Radio
Címlap A zeneoktatás jövőjéről rendeztek nemzetközi fórumot a Kroó György Zeneiskolában

A zeneoktatás jövőjéről rendeztek nemzetközi fórumot a Kroó György Zeneiskolában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Június 8–14. között került megrendezésre Budapesten a bolgár, lengyel és magyar zeneművészeti intézmények együttműködésén alapuló Erasmus+ rendezvénysorozat a Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány és a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola szervezésében, melynek vezetője dr. Széll Rita. A program címe kifejezi az intézmények művészetoktatási célját: Az oktatás és szakmai karrier jövőjének bemutatása európai országok nemzeti zenéjének perspektívájából.

Az Erasmus+ program keretében létrejött találkozón két krakkói intézmény, a Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola és a Vakok és Gyengénlátók Intézetének Technikuma vett részt. Bulgáriát a burgaszi „Professzor Pancho Vladigerov” Nemzeti Zene- és Előadóművészeti Iskola képviselte.

A program középpontjában a koncertek álltak: elhangzottak vonós, fúvós, énekes szóló- és kamaradarabok, népzene, illetve népzenei ihletettségű bolgár, lengyel és magyar művek, ifjú művészek előadásában. A rendezvénysorozat nyitóhangversenyén a három ország résztvevői saját nemzetük repertoárjából adtak koncertet a Kroó György Zeneiskola dísztermében. A Bolgár Kulturális Intézetben a bolgár diákok léptek fel. Koncertjük végén ünnepélyes keretek között a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma éves díjainak ünnepélyes átadására is sor került.

Kitüntetést kapott dr. Nikolaeva Mária, orvos, a Miskolci Bolgár Önkormányzat volt elnöke, Mazsaroff Miklós, bolgár származású magyar festőművész özvegye, aki a férjéről elnevezve díjat alapított, és évente 100 000 Ft-ot adományoz egy-egy fiatal és tehetséges, Miskolcon vagy környékén élő vagy tanuló művésznek, valamint biztosítja a városi galériában megszervezendő önálló kiállítását. A másik díjazott dr. Farkas Baráthi Mónika, a Szegedi Tudományegyetem Szláv Intézetének tanszékvezető-helyettese, bolgár nyelv és irodalom tanár, műfordító, a Szegedi Tudományegyetem által kétévente megrendezett nemzetközi szlavisztikai konferencia főszervezője, a bolgár szakos diákok Erasmus-referense.

Június 11-én A népzene Magyarországon címmel tartottak interaktív előadást a Kroó AMI népzene tanszakának tanárai az intézmény dísztermében Babcsán Bence művésztanár vezetésével. A magyar népzene jellegzetes megszólalásmódjait bemutató előadáson a magyar népzenében használt hangszerek szinte mindegyike szerepelt, a különböző népzenei dialektusokat pedig néptáncos közreműködőkkel együtt ismertették a külföldi diákokkal, akik látogatást tettek a Bartók Emlékházban is.

A bolgár diákok koncertje az Bolgár Intézetben

A Kodály-módszerről Gráf Zsuzsanna, zeneakadémiai professzor vezetésével hallhattak előadást a diákok, melynek keretén belül többszólamú kórusműveket is elsajátíottak a résztvevők. Kodály Zoltán személyéről és munkásságáról pedig még több ismeretet szereztek a Kodály Múzeum kiállítását megtekintve.

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Színháztermében megtartott gálahangversenyen elhangzott a három nemzet himnusza, népi zenei ihletettségű barokk művek, Marin Goleminov és ifj. Rumen Boyadzhiev darabjai, valamint négy tétel Kodály Zoltán Háry János szvit című művéből.

Promóció

Stream és színház

X
X