Papageno Radio
Blogok A hét kortárs zeneműve Bánkövi Gyula: Les fleuves de l’obscurité

Bánkövi Gyula: Les fleuves de l’obscurité

A 2008 nyarán, Balatonlellén készült mű egy korábbi darab, a Rodin szoborkompozíció nyomán született Porte de l’enfer (Pokol kapuja) hangfreskó továbbgondolása. A folytonosságot nem csupán a tematika (Dante Isteni színjátéka), hanem a hangszer-összeállítása is jelenti. Létrejötte a kiváló belga kvartettnek, a Spiegel Vonósnégyesnek köszönhető, mely együttes épp a Porte de l’enfer megannyi előadása után kért fel egy új darab írására.

A mű írása közben olyan esemény is történt, mely egyáltalán nem jellemző a szerző munkamódszerére. Hiszen a művek elkészülte előtt – szakmai köröket kivéve – soha nem mutatom meg darabjaim részleteit a szélesebb publikumnak.

Kocitusz Gustave Doré: A jégbefagyott árulók

A vizek megjelenése sorrendben:

Akherón – a bánat, örömtelenség vize

Styx – a gyűlölet és harag vize

Kokütosz – a jajveszékelés és a megfagyott könnyek vize

Phlégeton – a lángfolyó

Aornisz – a mocsárfolyó

Éridan – a jó cselekedetekre való emlékezés folyója

Léthe – az örök feledés folyója.

Ám 2008 augusztusában egy nevelési konferenciára hívtak, ahol a kortárs zenéről kellett előadást tartanom – a maratoni, majd három órásra nyúlt előadást A sötétség folyóinak addig elkészült, mindössze 4 perces elektroakusztikus matériájának bemutatásával zártam, s közben figyeltem a több száz fős közönséget, miként reagálnak – vajon érdekes, izgalmas-e az út, melyen elindultam. Aztán alig 40 nap múlva már Antwerpenben figyelhettem a közönség reakcióit – hogyan fogadják a teljes, 26 perces művet.

A sötétség folyói nyolc jól elválasztható részre osztható, mely állomások végigvezetnek az alvilág valamennyi folyóján. A vezérfonal végig Dante Isteni színjátéka, de a műben megjelennek olyan vizek is, melyek nem szerepelnek az irodalmi műben, csupán a görög mitológiában.

A zenemű a Papageno.fm műsorán is hallható.

S mindezek előtt egy bevezető, melynek mottója Dante Isteni színjátékának sorai:

S egy Óriás Vén áll a hegynek ormán … Mindenik rész repedt, s e repedésből könny pörög le s meggyűlve barlangot váj, úgy rohan. S rögről e völgyig szivárogva lesz Acheron, Styx, Phlegeton belőle, s szűk csatornán addig száll csörögve, míg elfogy a lemenő út előle.

A rovat támogatója az:  

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!