Papageno Radio
Címlap Először koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Művészetek Völgyében

Először koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Művészetek Völgyében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

55 éves története során július 26-án koncertezik először a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Művészetek Völgyében. Két fellépésük lesz a nap folyamán: 16 órakor a kapolcsi római katolikus templomban klasszikus darabokat játszanak, 21 órakor pedig a Művészetek Völgye nagyszínpadán, a Nemzeti Szín-Téren Szirtes Edina Mókussal adnak világzenei koncertet.

Az esti fellépés nemcsak a helyszíne miatt különleges a zenekar számára. Az énekes-hegedűművész, Szirtes Edina Mókus koncertjén megmutatják, hogy komolyzenei elhivatottságuk mellett szívesen kalandoznak más műfajok felé.

„Magam is a Zeneakadémián végeztem, és akkoriban még gondolni sem mertem, hogy egy olyan kaliberű együttessel játszhatok egyszer, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Később, a pályafutásom alatt egyre komolyabb, nevesebb zenészekkel muzsikálhattam együtt, és két éve már nem tűnt teljesen elképzelhetetlennek, hogy ezt az ajándékot is megkapjam az élettől. Elkezdtem hát dolgozni rajta” – emlékszik vissza Szirtes Edina Mókus.

A művésznő 2016-ban mutatta be a Kodály Zoltán Mátrai képek című műve mellett a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára alapján született darabjait, melyeket azóta újakkal egészített ki. A dalokat a magyar néphagyomány gazdagsága, gondolatisága táplálja, az újrazenésített népdalszövegek mellett a balkán vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, ritmikája, lendülete eleveníti fel.

Az igazán ritka és példátlan hangszerelésben a zenekar ugyanolyan fontosságú része a zene megszólaltatásának, mint a szólisták: a virtuóz témákat együtt játsszák. Ebből emelkednek ki improvizációs részekkel, egyéni díszítésekkel azok a szólisták, akik mind a magyar népzenéből jól ismert hangszerek – tárogató, paraszt furulyák, ütőhangszerek, hegedű, citera, cimbalom – mesterei.

Az volt a célom, hogy a produkció egy egésszé olvadjon össze. Szerettem volna úgy ülni a zenekarban, hogy egy legyek a hegedűsök között, és az énekem is egységet alkosson a többi hangszerrel

– mondja Szirtes Edina.

Szirtes Edina Mókus: „A zene nem ér véget bennünk”

A 16 órakor kezdődő Vivaldi, Hacsaturján, Csajkovszkij, Grieg és Brahms műveit bemutató templomi hangverseny, s a Szirtes Edina Mókussal való közös, esti világzenei koncert után a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zempléni Fesztiválon, majd a délnyugat-franciaországi Festival de Bergerac programsorozatában lép fel a nyáron.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X