Papageno Radio
Címlap Gitár és költészet szimbiózisa Koltai Katalinnal

Gitár és költészet szimbiózisa Koltai Katalinnal

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nobles-Sentimentals-Lyriques címmel ad szólóestet Koltai Katalin, gitárművész július 26-án a vigándpetendi Papageno Klasszik színpadon. A műsor a művésznő Ravel, Chopin, Grieg és Bartók átirataiból, valamint latin-amerikai gitárművekből épül fel.

Koltai Katalin koncertje július 26-án 17:30-kor kezdődik a Művészetek Völgyében, a vigántpetendi Keresztelő Szent János Templomban.

Katalin 10 éve készít saját átiratokat és számos neki íródott kortárs művet mutatott be. Folyamatosan kutatja, hogyan gazdagodhat a gitár nyelvezete és fontosnak tartja, hogy a gitár a mainstream klasszikus zenei élet nélkülözhetetlen hangszerévé váljon.

Korábbi, a Papagenonak adott interjújában így fogalmazott:

„Úgy látom, mintha a gitár egy külön sziget és dialektus lenne a klasszikus zene univerzumában. Ez az izoláció még szociálisan is megjelenik, a gitárosok nagy része egy külön mikroközösséget alkot.”

Koltai Katalin: „Szükségem van alkotói jelenlétre is a zenélésben”

„A hangszer történetében nagy szerzőktől csupán sporadikusan felbukkanó darabokat találunk. Ezek a művek (mint például Benjamin Britten Nocturnal-ja, vagy Manuel de Falla Tombeau-ja) a hangszer repertoárjának legnagyobb kincsei. Sajnos hosszan sorolhatnám azokat a fontos szerzőket, akik soha nem írtak gitárra Mozarttól Ravelen át Bartókig. Számomra az a kérdés, hogy találunk e ezektől a szerzőktől olyan darabokat, amik íródhattak volna gitárra? Összeköthető-e a hangszerrel a költészet, amit kifejeznek, és a nyelv, amivel kifejezik? Ezt kutatom.”

Fedezd fel a Művészetek Völgye programjait ide kattintva!

A koncert műsorában többek között Katalin új – Bartók Béla: Éjszaka zenéjéből készült – átirata is elhangzik. Az átirat különlegessége, hogy a művésznő egy saját találmányt, az úgynevezett egyhúros kapodasztert használja, annak érdekében, hogy a gitáron eddig nem elérhető hangkészletet szólaltasson meg.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X