Papageno Radio
Címlap Herbstgold fesztivál Kismartonban - érzések és emlékezések a zene nyelvén

Herbstgold fesztivál Kismartonban – érzések és emlékezések a zene nyelvén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az I. világháború befejezése és az első Osztrák Köztársaság megalapítása után 100 évvel a Herbstgold fesztivál a háború és béke témája köré szervezi programját. Nyomon követhetjük a háború katasztrófáját és az 1918-ban bekövetkező változásokat, de szerepet kapnak korábbi háborúk és ezek hatása is a Kismartonban oly fontos szerepet játszó zenére. Haydn és Beethoven megélték a napóleoni háborúkat. A háború borzalmai és a reménykedés mély nyomot hagytak művészetükben.

Tolsztoj Háború és béke című műve ihlette a fesztivál idei mottóját. A regény 1812-
ben jelent meg – három évvel azután, hogy Haydn meghalt a napóleoni csapatok által elfoglalt Bécsben és egy évvel azelőtt, hogy Beethoven a Wellington győzelmét komponálta. Háborúkkal terhes korszak volt ez a Habsburg-birodalom számára. A háború és béke témára reagál Prokofjev is, amikor Tolsztoj regénye alapján a II. világháború alatt írt operájában a Barbarossa-hadműveletet Napóleon oroszországi hadjáratával helyezi párhuzamba.

A Herbstgold Fesztivál Kismartonban kerül megrendezésre, melynek Éjszakából a fényre című megnyitója 2018.09.05-én lesz az Esterházy kastály Haydn-teremében. A koncerten a Haydn Filharmóniát és Nicolas Altstaedt csellóművészt hallhatják.

A fesztivál a zene segítségével mutatja be a háború borzalmát, dicsőítését, és a béke utáni vágyat, amelyet Haydn a Harmónia-misében önt hangokba. A Herbstgold 100 évvel az I. világháború befejezése és az első Osztrák Köztársaság megalapítása után reflektál a történtekre – érzések és emlékezések a zene nyelvén.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X