Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kataliszt Egy nem szokványos nyaraló - Johann Strauss vidéki villájának hűlt helye

Egy nem szokványos nyaraló – Johann Strauss vidéki villájának hűlt helye

Bad Ischl, Kaltenbachstrasse 36. - Ausztria, Oberösterreich

A Habsburgok révén híressé vált fürdőhely folyóparti sétányának, az Esplanade-nak folytatása a hosszú Kaltenbachstrasse. Belvárostól távolabbi részén, a mai 36. szám alatt állt Johann Strauss villája.

- hirdetés -

Strauss először 1855-ben járt Ischlben, majd 1892 és 1898 között rendszeresen itt töltötte a nyarakat. Idősödve, reumás fájdalmainak jót tett Ischl gyógyvize. Villáját, amely inkább kisebb kastély volt díszes svájci stílusban, egy ideig csak bérelte, majd 1897-ben sógorával, Josef Simonnal közösen meg is vásárolta.

- hirdetés -

Sajnos az épület ma már nincs meg: az 1960-as évek végén lebontották és helyére jellegtelen modern lakóépületet emeltek. A villa megsemmisülése többszörös veszteség: mint Marcel Prawy írja nagy Strauss-monográfiájában, az épületnek magyar vonatkozása is volt:

„Neves családé volt a villa, a magyar Erdődy Anna-Mária grófnőé. Férje, Erdődy Péter gróf ahhoz az arisztokrata társasághoz tartozott, amelyik Beethovennek élete végéig évjáradékot ítélt meg.”

Szintén Marcel Prawy meséli, aki mindent tudott Bécs zenei életéről: „Johann Strauss jól érezte magát Ischlben, az esőt inspirálónak találta, sósfürdőket vett, tarokkozott, biliárdozott, gyakran hívta vendégségbe Brahmsot és látogatta törzséttermeit, a Ramsauer kávéházat […] és a “Zur G’stötten” vendéglőt.”

Ide kapcsolódik:
A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

Élete utolsó nyaráról a Keringőkirály így írt egy barátjának:

Az idő itt teljesen elképzelésem szerint telik. Az esős napok nagyszerűek, a közeli patak élénk csobogása kellemes és jólesik a fűtött szobában hangjegyeket írni. Minél viharosabban és szelesebben tombol kint az idő, annál jobban érzem magam itt bent. Csak ne is süssön a nap, ha dolgozom!

Nem volt egy szokványos nyaraló, az biztos ☺

Mint Prawy is említette, vendégeként sokszor megfordult a villában Johannes Brahms. Jó barátok voltak, teljesen más emberi és művészi habitusuk ellenére. A mogorva Brahms bizony nagyon szerette és nagyra tartotta Strauss muzsikáját. Közismert róla az az anekdota, hogy amikor Adele asszony, Strauss felesége aláírást kért egy fényképre Brahmstól, ő odakottázta a Kék Duna-keringő dallamának első hangjait és úgy írta alá, hogy „sajnos, nem én komponáltam”.

Strauss nem igazán nyilatkozott Brahmsról mint zeneszerzőről, viszont neki ajánlotta Op. 443-as keringőjét: „Seid umschlungen Millionen”.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.