Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Különleges és klassz kamarakoncertek a Balaton-parton

Különleges és klassz kamarakoncertek a Balaton-parton

Évad közben ilyen triókat, kvartetteket ritkán láthat-hallhat az ember, de a Klassz a pARTon! fesztivál igazi csemegéket kínál, például Rohmann Ditta, Oláh Vilmos és Szűcs Máté koncertjét, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek kamaramuzsikálását, és alkalom nyílik a legfiatalabb tehetségek felfedezésére is.

A részletes programokért keresd a Papageno különszámát!

- hirdetés -

Július 12-én Keszthelyen a Corridor Fagott Quartett koncertezik. Egy hangszer: a fagott, de abból rögtön négy, hasonló gondolkodás, de üdítő sokszínűség, megértés és bizalom.Corridor, vagyis folyosó, ami indul valahonnan, és tart valahova, összeköt és áthidal, és rengeteg ajtó nyílik róla, folyosó amely átvezeti a hallgatót a különböző évszázadok, stílusok és műfajok között. A 8 órakor kezdődő koncert helyszíne a Zenepavilon lesz.

- hirdetés -

Másnap sem kell megijedni az esőtől, mert a Festetics-kastély Tükörterme ad otthont egy különleges vonóstrió hangversenyének. Rohmann Ditta gordonkaművész, Oláh Vilmos hegedűművész és Szűcs Máté brácsaművész koncertjén elhangzik Mozart G-dúr hegedű-brácsa duója, Beethoven Esz-dúr (Pápaszem) brácsa-gordonka duója, valamint Dohnányi Szerenád hegedűre, brácsára és gordonkára című darabja.

Július 14-én is lesz itt egy különleges hangverseny, amelyen Érdi Tamás lép fel. A nyári fesztivál arca legyőzte a lehetetlent: egy hibás inkubátorkezelés miatt vesztette el a látását, de ő és karrierje a bizonyíték arra, hogy a zene valóban csodákra képes. Akik elmennek a koncertre, minden bizonnyal osztják majd Kocsis Zoltán véleményét: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek… az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni.”

Megyimórecz Ildikó – Klassz a pARTon 2017, fotó: Érdi-Harmos Réka

Ezen a napon a Balatonalmádi és Gyulakeszi környékén lakók és nyaralók sem maradnak muzsika nélkül. Közös a két helyszínen fellépőkben az, hogy a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott ifjú tehetségeket hallhatja a közönség. A Szent Erzsébet ligetben Nemes Réka, Csőke Flóra, Korossy-Khalyll Csongor és Hotzi Panni játszanak elé többek között Beethoven, Weber, Piazzola műveivel, a Csigó Malom Stílus Galériájában pedig Kovács Gergely, Megyimórecz Ildikó, Dolfin Balázs és Sterner András ad elő mások mellett Chopin, Bach, Mozart, Brahms, Kodály kompozícióiból.

Kocsis Krisztián ugyanazzal a mély hittel keresi a zenében rejlő gazdagságot, mint ahogy édesapja és első tanára, Kocsis Zoltán is muzsikált. Több országos és nemzetközi zongoraversenyen díjazták, a párizsi Ile de France zsűrije különdíjjal értékelte játékát. Három éve a Zeneakadémia hallgatója, mellette zeneszerzést is tanul. „A koncert olyan érzelmi hullámvasút, amelyet nem is mindenki tud elviselni” – mondta egy ízben, hozzátéve, hogy színpadon játszani olyan, mint várni az ismeretlent. Nem csupán a fület gyönyörködtető, de intellektuálisan is lenyűgöző műsorral érkezik július 15-én Balatonalmádiba, hiszen hallható lesz Bach-Busoni: Esz-dúr „St. Anne” prelúdium és fúga, Chopin: Polonaise-Fantaisie, Bartók: Tánc-szvit, Liszt: Obermann völgye című darabja.

Eckhardt Quartet – fotó: Klassz a pARTon! 2017, Érdi-Harmos Réka

A hétvégét a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban egy vonósnégyessel zárhatjuk. A világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé rendre beválogatott Budapesti Fesztiválzenekar egyik titka, hogy lehetőséget teremt a tagjai számára, hogy kamarazenészként is hódoljanak szenvedélyüknek, a muzsikának. Így jött létre az Eckhardt Quartet, amelynek tagjai a zenekar művészei, őket egészíti ki július 15-én Pivon Gabriella, a Budapesti Fesztiválzenekar fuvolaművésze. A Tükörteremben Mozart- és Schubert-művek csendülnek fel.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.