Papageno Radio
Címlap Liszt és a hetedik művészet

Liszt és a hetedik művészet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Liszt Ferenc életéről több filmet és sorozatot is készítettek, meglehetősen változó színvonalon. Néhányat ajánlás- vagy elrettentésképp mutatunk.

Befejezetlen dal (Song Without End)

Charles Vidor és George Czukor 1960-as filmje Oscart és Golden Globe-ot is ért, előbbit a legjobb betétdal, utóbbit a legjobb musical kategóriában. Liszt Ferencet Dirk Bogarde alakítja, akinek kevés hollywoodi filmjei közül ez az egyik. Bár a film első felében az Európában koncertező muzsikust ismerhetjük meg, a történet jórészt Liszt viharos szerelmi ügyleteire koncentrál, a nőket olyan színésznők játsszák, mint Capucine, Geneviève Page, Patricia Morison, és Martita Hunt. Mintegy negyven Liszt-mű hallható részben vagy egészben a filmben Jorge Bolet előadásában.

Lisztomania

Ken Russell írta és rendezte ezt az 1975-ös filmet, amelyet a plakáton úgy hirdettek: Ez túlszárnyalja a Tommy sikerét! Ugyanebben az évben láthatták a nézők a szintén Ken Russell nevéhez fűződő, a The Who 1969-es, azonos című albumából/-ra készített moziját. De a Lisztomania nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket sem szakmailag, sem a közönség körében. A történet arról a Lisztről szól, aki szeretné maga mögött tudni a hedonista életmódot, a nőket – különösen Marie d’Agoult-t -, a kalandokat, és az őt szintén akadályozó Richard Wagnert. Liszt Ferencet a The Who tagja, Roger Daltrey kapta. Sajátos párhuzam ez a 70-es évek és a 19. század sztárkultuszát, és a zenészeket ostromló nőket illetően is. A trailert csak erős idegzetű olvasóinknak ajánluk.

Liszt Ferenc

A Magyar Televízió magyar-német-olasz-angol-francia koprodukcióban, 1982-ben sugárzott, autentikus helyszíneken felvett sorozata kiváló szereposztásban mutatja be Liszt életét. Nagyszabású volt a vállalkozás, 220 színész – a magyar színpadok krémje mellett külföldi művészek is – és 4000 statiszta szerepelt benne. A történet 1820-ban indul, a fiatal Lisztet Hegedűs D. Géza, az időst Darvas Iván alakítja. A 16 epizódban van idő arra, hogy részletesen megismerjük a zongoraművész-zeneszerző kivételes életét, az őt övező intrikák, ármányok, rajongói szeretetének és szerelme beteljesülésének szövevényét. A forgatókönyv írója Maróti Lajos, az operatőr Kende János, a sorozat rendezője Szinetár Miklós.

A Film Színház Muzsika című lap kritikusa így írt szériáról, amelyhez zenei műsort is kapcsolt a televízió:

“Különleges erénye éppen az, hogy a televízió példásan fogta fel a vállalkozás művelődési és vészeti lehetőségeit. Az életrajzi játék egy-egy epizódjához megfelelő iben kötődve Liszt-műveket sugárzott második programjában. Rendkívüli élmény volt. S nyilvánvalóan a rendező átgondolt vészeti stratégiája.

Ilyen formátumú, ennyire tudatos vállalkozása ritkán van tévénknek. Ha olykor a dolgok természetéből következően a didakszis is jelen vqlt, mit sem változtat a legfon
tosabb
vonásán: a hőst emberi alakjában, nagy erővel idézte.

Szinetár Miklós, a tévésorozat megálmodója és rendezője s a párhuzamosan adott Liszt koncertsorozat közreműködői kiváltképpen az A-dúr zongoraversenyt rendező Horváth Ádám, előadója Székely István és a zárókoncertként a MÁV szimfonikusok által gyönyörűen eljátszott Koronázási mise karmestere Lukács Ervin valóban példásan emlékezetessé tették ezt a nyolc estét.”

Impromptu

Chopin és George Sand a főhőse ennek az 1991-es angol-francia vígjátéknak, de Julian Sands alakításában Liszt is feltűnik a történetben.

 

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X