Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Puccini műveit viszi országos turnéjára az Operaház

Puccini műveit viszi országos turnéjára az Operaház

Nagyszabású belföldi turnéra indul az Opera, hogy a dalszínház művészei szinte minden oldalukról bemutatkozhassanak a vidéki nagyvárosokban élő operakedvelő közönségnek

- hirdetés -

Az Operát az Operából! elnevezésű bérlet a Magyar Állami Operaház és a Filharmónia Magyarország több éves együttműködésének új elemeként valósul meg, aminek kettős oka van: az egyik, hogy az Andrássy úti épület felújítása a legkevésbé se befolyásolja az együttesek kapacitásainak egyenletes kihasználását, a másik cél pedig az, hogy a következő évadban minden megyeszékhelyen képviseltethesse magát az opera és balett műfaja. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a vidéki zenés színház helyzetéről szólva kiemelte, hogy a megvalósuló előadások mennyisége és minősége városonként is eltérő. Mint mondja,

nagyon kevés az olyan település, beleértve a megyeszékhelyeket is, ahol egyáltalán megéri egy operatársulat fenntartása, aminek az is következménye, hogy jó, ha évadonként egy zenés színházi produkció megvalósul. Örömteli, hogy a Magyar Állami Operaház felszabadult erőforrásait most abba tudja fektetni, és szabad időpontjait arra használja fel, hogy az egyébként igényes, Budapesten kívüli közönség is hozzájusson opera produkciókhoz és balettgálához, ráadásul abba a szerencsés helyzetbe kerüljön, hogy ezeket az ország legszínvonalasabb társulatának előadásában láthassa.

- hirdetés -

A műsorválasztás ennek megfelelően próbál átfogó képet adni az Opera művészi teljesítményéről, amiben – a sokszor korlátos technikai feltételek mellett is – igyekszik a sokszínű művészgárda legszélesebb spektrumát adni. A balett est programjában a modern mozgáskultúra mellett képviselteti magát a táncművészet klasszikusnak mondott hagyománya is, miközben a bérlet áriaestjének műsora Puccini mellett az olasz mester kortársaira is fókuszál.

A sorozat középpontjában alighanem a verista zeneszerző két operája, a Tosca és a Bohémélet áll, amelyek koncertszerű előadásban szólalnak majd meg, kihasználva korunk vizuális technikájának lehetőségeit. A bérletet a zenetörténeti változatosságot kínáló szimfonikus est teszi teljessé, amelyben Rossini egy nyitányát egy-egy versenymű, valamint szimfónia egészíti ki az Opera Zenekarának előadásában. Az egyes koncertekre a dalszínház olyan emblematikus karmesterei vállalkoztak, mint Kovács János, Kocsár Balázs, Kesselyák Gergely, Halász Péter és Medveczky Ádám.

Először lép fel az Operaház zenekara a Zempléni Fesztiválon

Szamosi Szabolcs hangsúlyozta, hogy hasonló léptékű belföldi koncertkörútra régóta nem volt alkalom, a több mint ötven előadásból álló sorozat helyszíneit pedig úgy választották ki, hogy lehetőleg minden nagyvárosba, megyeszékhelyre eljussanak a művészek. A program előkészítésénél elsődleges szempont volt, hogy a

Filharmónia Magyarországnak rálátása van a szóba került koncerthelyszínek kétharmadára, ismeri azok adottságait, így már a tervezéskor számolni lehet az előadások volumenének ésszerűsítésével annak érdekében, hogy a nézőknek komplett, a lehetőségekhez mért minden igényt kielégítő zenés színházi élményben lehessen részük.

„Az Operával közös produkcióink izgalmas évadot ígérnek a klasszikus zenét, táncot kedvelők számára. Az én emlékeim szerint soha nem volt még példa arra, hogy a hazai operajátszás volumenében és színvonalában is legkiemelkedőbb társulata országos turnéra indulhasson. Ez a közönség számára talán vissza nem térő lehetőség anyagiakban és humán erőforrásban is jelentős befektetést, a Filharmónia részéről pedig összetett koordinációt igényel.”

A cikk eredetileg az Opera Magazinban jelent meg.

A Filharmónia Magyarország 2013-as átalakulása óta több projektben is gördülékenyen dolgozott már együtt az Operával. A Filharmónia Mesélő Muzsika nevű családi bérletének a Magyar Állami Operaház épületei adnak otthont, és a Filharmónia ifjúsági sorozatában a vidéki iskolákat is megszállta az OperaKommandó.

Nem kisebb öröm, hogy a Filharmónia Unikum-bérletének legimpozánsabb koncertjei rendre az Erkel Színházban hallhatók, aminek keretében az Orosz Nemzeti Zenekar és a Londoni Filharmonikusok hangversenyét is élvezhettük már. Tavaly indult útnak a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny is, és az sem volt véletlen, hogy a megmérettetés első fordulójára az Erkel Színházban kerülhetett sor az Opera Zenekarának közreműködésével. Szeretettel várjuk az Opera művészeit idén is a Zeneszüret Fesztiválra, ahol egy általunk összeállított gálaműsort hallhatnak az érdeklődők.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.