Papageno Radio
Címlap Sokszínű szezont zárt a Kodály Filharmónia Debrecen

Sokszínű szezont zárt a Kodály Filharmónia Debrecen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

20 bérletes hangverseny, több mint 40 külföldi fellépés, előadások Budapest legrangosabb fesztiváljain, számos kamarakoncert és közönségtalálkozó, folyamatos belföldi felkérések, külföldi turnék, CD-felvételek, performanszok, videoklipek – ismételt sűrű és sokszínű szezont zárt a Kodály Filharmónia Debrecen.

A Kodály-emlékév sok szempontból meghatározta még idei évadot is. 2018 novemberében a Kölcsey Központban az együttes emléktáblát helyezett el névadója tiszteletére.

A Kodály Filharmónia Debrecen által elhelyezett emléktábla a Kölcsey Központban

A zeneszerző intelmének megfelelően pedig idén sem „csak” Debrecen zeneéletének fejlesztésén dolgoztak, hanem zenével töltötték meg az Alföld „néma berkeit” is, de messzi tájakra is elvitték a város és a magyar zenei kultúra jó hírét: Ungváron és Nagyváradon adtak nagyszabású koncerteket Kodály Zoltán műveiből, és a Kodály-emlékév egyik csúcspontja volt a Rómában adott hangverseny.

Kodály-misszió Rómában

A bérletes sorozatok mellett idén is több olyan koncertet szerveztek, amelyek által minden debreceni lakos részesülhetett komolyzenei élményekből: október 1-jét, a Zene világnapját családi nappal ünnepelték, 2019. január 1-jén a hagyományok szerint a Református Nagytemplomban újévi koncertet tartottak, az interaktív ifjúsági sorozatok pedig gyermekek ezreinek adtak maradandó zenei élményeket egész Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben.

Családi koncertek jégpályán és piacon

Budapesten idén rendhagyó módon is bemutatkozott a Kodály Filharmónia: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében új hangversenyhelyszínt adtak a fővárosnak. A régi ferihegyi terminálépület utascsarnokában két koncert valósult meg a debreceniek szervezésében.

A reptéren előadott Varázsfuvola zárta a Tavaszi Fesztivált – Galéria

A hangversenyek nézőszáma egyre bővül: az elmúlt hét évben meghétszereződött a bérletesek száma, a koncertek látogatottsága átlagosan 95%, de többször pótszékes teltház előtt léptek fel a művészek. Idén elindult a Café Kodály: a bérletes koncertek előtt biztosít alkalmat a közönségnek a fellépő művészekkel való kötetlenebb találkozásra. A komolyzene és a város minél szélesebb körben való népszerűsítésére flashmob-sorozat indult Vivaldi Négy évszak ciklusából az EKF Debrecen 2023 programirodával együttműködésben.

Somogyi-Tóth Dániel: „Hiszek abban, hogy minden úgy alakul, ahogyan kell”

Több külföldi turné is megvalósult ebben a szezonban. A Kodály Filharmonikusok a Kínai Népköztársaságban és Belgiumban is fellépett. A Kodály Kórus idén is énekelt Ennio Morricone koncertjein: Prágában, a lengyelországi Lodzban és Budapesten. Az énekkar erdélyi koncertsorozatának állomásai Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy voltak.

Háromszor is Kodály!

A Kodály Filharmónia idén is csatlakozott – a Kodály-emlékéven túl – a nagy országos kulturális eseményekhez. A Reformáció 500. évfordulójához számos emlékezetes alkalom kötődik: hangversenyek Debrecen főterén, Sopronban és Körösladányban. Az Arany-emlékév hivatalos zárlatán, Nagyszalontán a Kodály Kórus adott koncertet.

Balladakoncertekkel zárja az Arany-emlékévet a Kodály Kórus

A Szabó Magda-emlékév keretében a Csokonai Színházban a debreceni írónő emlékére opera-ősbemutató született a Kodály Filharmonikusokkal. A 70 éves Orbán György zeneszerző tiszteletére több alkalmat is szerveztek: bérletes hangversenyt, két a cappella koncertet, valamint a Kodály Kórus CD-felvételt is készített a zeneszerző kórusműveiből.

Fedezze fel Orbán György kóruskönyveit!

Promóció

X
X